Instanța s-a pronunțat în dosarul de corupție privind pensiile de invaliditate

Tribunalul Cluj s-a pronunțat în procesul de corupție privind pensiile de invaliditate în care au fost trimiși în judecată 20 de persoane, printre care și doi medici.

Potrivit DNA, în cursul anului 2019, Calman Aurica ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei şi a primit efectiv suma totală de 57.600 de lei, pentru a le ajuta să obţină pensii de invaliditate în condiţiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat.

Din sumele primite, inculpata ar fi remis o parte din bani (între 300-600 de lei în cazul pacienţilor noi, respectiv între 300-400 de lei în cazul revizuirilor) medicului Faur Alexandru care, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ar fi contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate şi la eliberarea deciziilor asupra capacităţii de muncă”, arată DNA, precizând că, în total, medicul ar fi primit pentru „serviciile sale” suma totală de 36.250 lei, precum şi diferite produse alimentare şi băuturi alcoolice.

În 16 septembrie, inculpata ar fi primit de la o persoană suma de 600 de lei, din care 300 de lei i-ar fi fost remişi medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În aceeaşi perioadă şi în acelaşi context, inculpata Gruiţă Carmen Teodora, în calitate de medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, ar fi primit de la pacienţi, direct sau prin intermediul aceleiaşi inculpate, sume de bani cuprinse între 150 şi 350 de lei (în total 1.500 lei) precum şi produse alimentare, în schimbul eliberării documentelor medicale necesare încadrării pacienţilor în grad de invaliditate”, mai scrie în comunicatul DNA.

Dosarul s-a judecat la Tribunalul Cluj iar, luni instanța a pronunțat hotărârea în acest caz.

Astfel, față de medicul Alexandru Faur s-a dispus încetarea procesului penale pentru luare de mită ca urmare a decesului acestuia.

Față de Carmen Gruiță s-a dispus condamnarea la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare. În cazul Auricăi Calman s-a dispus o pedeaspă de patru ani și patru luni de închisoare cu executare. În cazul celorlalți inculpați s-au pronunțat pedepse cuprinse între un an și doi ani de închisoare, precum și muncă în folosul comunității.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut