Inspectorul școlar general Marinela Marc: Printre consumatorii de droguri se află și elevi de gimnaziu

La Turda s-a desfășurat cea de-a treia ediție a campaniei ”Aleg” – o succesiune de conferințe cu tema ”Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni” organizată de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj (ATOP), în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și cu Inspectoratul de Poliție al județului Cluj.

La acest eveniment, desfășurat vineri, 15 martie, găzduit de Sala de Sport Gheorghe Barițiu, au participat peste 200 de elevi de la liceele din Turda. Susținătorii intervențiilor pe tema dată, respectiv secretarul general al Guvernului României, Mircea Abrudean, inspectorul școlar general Marinela Marc (Inspectoratul Școlar Județean Cluj), președintele ATOP, Maria Forna, primarul Turzii, Cristian Matei, comisarul șef Sebastian Marcu, de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Cluj, comisarul șef Gina Pop, responsabilă cu analiza și prevenirea criminalității la IPJ Cluj, respectiv Sebastian Petruț, reprezentant al organizației Teen Challenge România, fost consumator de droguri, le-au prezentat participanților cauzele ce-i pot determina, în special pe copii și adolescenți, să consume stupefiante, metodele de combatere ale acestui viciu, respectiv pașii făcuți de la statutul de consumator ocazional la cel de persoană dependentă de consumul de droguri.

Inspectorul școlar general Marinela Marc a subliniat că numărul elevilor din școlile județului Cluj care consumă droguri este în creștere, fapt de natură să provoace îngrijorare. Consumul de substanțe halucinogene în rândul elevilor, în afara școlilor și chiar în școală, reprezintă un fenomen cunoscut și recunoscut la nivelul instituțiilor din Cluj. Printre consumatori se află și copii de 12-13 ani, elevi de gimnaziu. Marinela Marc susține că în lupta cu drogurile este nevoie de modificări ale legislației. ”Altfel este foarte greu ca acest fenomen să fie ținut sub control” a precizat șefa ISJ Cluj.

Primarul Turzii, Cristian Matei a dat asigurări participanților la conferință că administrația publică locală susține instituțiile statului implicate în lupta împotriva traficului de droguri. Cristian Matei a mărturisit că amploarea la care a ajuns consumul de droguri în rândul copiilor și al adolescenților îl îngrijorează, atât în calitate de primar cât și de tată, dar mai ales de bunic.

„Știm cu toții că abuzul de droguri este o problemă de sănătate complexă, care nu cunoaște limite de vârstă sau statut social. Tinerii sunt cel mai mare atu al nostru. Ei sunt viitorii noștri inovatori, lideri și artizani ai societății. Iată de ce, este de datoria noastră să le oferim îndrumarea necesară, sprijinul și resursele de care au nevoie pentru a face alegeri sănătoase.

Dragi tineri, indiferent ce v-ar îndemna anturajul să credeți, vă rog să vă amintiți mereu și să înțelegeți că alegerile sănătoase nu includ consumul de droguri”.

Consumul de droguri, indiferent de forma lor, reprezintă un risc grav pentru sănătatea fizică, mentală și emoțională a oricăruia dintre noi, a precizat Cristian Matei. Primarul Turzii a enumerat, în discursul său, efectele consumului de stupefiante și alte substanțe halucinogene. Printre acestea se află instalarea stării de

dependență, eșecul școlar, distrugerea familiilor și adoptarea, în unele cazuri, a unui  comportament criminal de către consumatorii de droguri. Armele folosite în lupta împotriva consumului de droguri sunt prevenirea, formarea unui bagaj consistent  de cultură generală, ce oferă persoanelor vulnerabile în fața acestui flagel cunoștințele, abilitățile și încrederea necesare pentru a rezista mirajului drogurilor. ”Cu siguranță, educația joacă un rol esențial în acest sens” a subliniat primarul Turzii, deoarece persoanele educate pot lua decizii în cunoștință de cauză, ceea ce le oferă capacitatea de a rezista presiunilor anturajului.

Lipsa de comunicare, apreciere și conexiune sunt menționate adesea de către foști consumatori printre cauzele ce i-au determinat să recurgă la consumul de droguri. ”Drogurile sunt, adesea, doar o modalitate de a umple un gol emoțional, dar nu reprezintă soluția prin care tinerii își pot rezolva problemele cu care se confruntă, a avertizat Cristian Matei, în continuarea discursului său.

Comisarul șef de poliție Gina Pop, de la departamentul de Analiza și Prevenirea Criminalității, din cadrul IPJ Cluj a relevat, în intervenția sa, importanța dialogului dintre părinți și copii, mai ales în legătură cu consecințele alegerilor pe care le facem. Gina Pop a amintit și despre o noutate legislativă, anume interzicerea consumului de energizante de către minori.

Reprezentantul Teen Challenge România, Sebastian Petruț, a povestit despre experiențele sale trăite în calitate de consumator de droguri. În cazul său, dependența de droguri s-a instalat la vârsta de 11 ani. Totul a pornit de la o țigară, apoi a ajuns să încerce și altceva, pentru a-și impresiona anturajul. Pentru a face rost de bani pentru droguri, Sebastian Petruț a furat lucruri din casă, pe care le-a vândut. Așa a început un șir lung de infracțiuni, comise de Sebastian Petruț timp de circa șapte ani. Dar acesta s-a reabilitat, iar acum împărtășește și altora din experiența sa traumatizantă, pentru ca tinerii să învețe ceva din greșelile pe care alții, din curiozitate sau teribilism, le-au comis înaintea lor.

Emil HĂLĂȘTUAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut