Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar

Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
„Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică. (…) Un rol absolut esenţial îl va avea Autoritatea pentru Inspecţie Şcolară şi Asigurarea Calităţii. Aceasta va fi o instituţie publică de interes naţional cu personalitatea juridică aflată în subordinea Ministerului Educaţiei. Se va realiza prin reorganizarea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Universitar, care va fi o componentă a ANISAC. (…) Tot această autoritate va avea în componenţă Comisia Naţională pentru Inspecţia Şcolară, cu prerogative de verificare a respectării inclusiv cu privire la normele de etică şi deontologie profesională de către cadrele didactice”, a spus Sorin Cîmpeanu, la o conferinţă de presă referitoare la proiectul legii învăţământului preuniversitar, care va fi pus în dezbatere publică miercuri.
Potrivit acestuia, o instituţie cu rol esenţial în proiect va fi Centrul Naţional de Formare şi Dezvoltarea Carierei Didactice.
„Se reorganizează şi Centrul Naţional pentru Politici şi Evaluare în Educație, înfiinţându-se Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, precum şi Institutul pentru Ştiinţele Educaţiei. (…) O altă instituție nouă este Unitatea Executivă pentru prima dată la nivelul Ministerului Educaţiei dedicată învăţământului preuniversitar. (…) O altă instituţie care apare în arhitectura de sistem este Centrul Naţional de Excelenţă. La nivel naţional vom avea un Centru Naţional pentru Educaţie Incluzivă. (…) Practic managementul şi guvernanţa în sistemul de educaţie vor fi radical schimbate. (…) O altă noutate – se înfiinţează Corpul Managerilor Educaţiei care va fi format din mentori pentru management educaţional”, a afirmat Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, pentru prima dată este prevăzută în lege posibilitatea încetării mandatului unui director de şcoală.
„Există pentru prima oară menţionată în lege, nu ne face plăcere, dar este o realitate, posibilitatea de încetare a mandatului unui director de şcoală în situaţia în care ANISAC constată că nu s-au îndeplinit standardele minimale de calitate”, a explicat ministrul.
Ministrul Educaţiei a spus că se va schimba şi procedura de recrutare a directorilor şi se va introduce funcţia de director administrativ.
„Se schimbă şi procedura de recrutare a directorilor la directori adjuncţi apărând o nouă funcţie aceea de directori administrativi. Procesul de selecţie va fi profesionalizat total şi va cuprinde o evaluare naţională în cadrul căreia se testează capacităţile şi aptitudinile candidaţilor, se apreciază evaluarea din perspectiva evaluării motivaţionale şi se realizează de către comisia de concurs împreună cu specialişti în psihometrie. Proba scrisă va rămâne, interviul va rămâne. Concurs public”, a susţinut Cîmpeanu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut