Înscrierile în clasa pregătitoare, la start

Luni, 29 martie, s-a dat startul înscrierilor în clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2021-2022.

În județul Cluj, conform planului de școlarizare elaborat pentru anul școlar 2021-2022, sunt propuse 293,47 de clase pregătitoare, din care 104,33 în mediul rural și 189,14 în mediul urban, cu un total 5.581 de locuri – a anunțat Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Conform calendarului înscrierii în învățământul primar, completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, se poate face în perioada 29 martie – 28 aprilie. În perioada 10 – 11 mai vor fi procesate, de către Comisia națională, cererile-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și va avea loc repartizarea copiilor la școala de circumscripție. În perioada 11 – 18 mai: procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/ transmise de părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. În 20 mai este prevăzută afișarea, în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar, a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

În perioada 24 – 31 mai: depunerea/ transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nici o unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. În 2 – 3 iunie are loc procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile, afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare urmând să se facă în 4 iunie.

În perioada 1 – 10 septembrie vor fi centralizate și soluționate de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj cererile părinților/  tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la nici o unitate de învățământ preuniversitar, din județul Cluj.

Inspectorul școlar general Marinela Marc recomandă părinților să intre pe site-urile școlilor și să se informeze din materialele de promovare asupra ofertei educaționale și a facilităților oferite de către unitățile de învățământ preuniversitar clujene, „astfel încât să aleagă, informați, unitatea de învățământ la care își vor înscrie copiii”.

„În foarte multe situații, școlile de cartier, din proximitatea locuinței, oferă condiții foarte bune în ceea ce privește infrastructura școlară, astfel încât nu se justifică eforturile pe care părinții le fac de a găsi soluții pentru a înscrie copiii în școlile din zona centrală a orașului, aglomerând unitățile de învățământ și programul copiilor. E important de știut că toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ respectivă, astfel încât părinții nu trebuie să își facă griji” – declară Marinela Marc.

Potrivit acesteia, pe locurile libere se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități, „în conformitate cu solicitările părinților și cu numărul de locuri rămase libere, prin aplicarea criteriilor de departajare generale și specifice, stabilite în conformitate cu prevederile metodologiei”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut