Înscrieri deschise pentru a șasea ediție a Școlii Curatoriale de Toamnă, condusă de Kate Fowle

 

Fundația Art Encounters din Timișoara și Centrul Cultural Clujean din Cluj-Napoca au anunțat deschiderea înscrierilor pentru Școala Curatorială de Toamnă, un program inovator și intensiv, singurul de acest fel din România, ajuns la a șasea ediție. Destinat tinerilor profesioniști din domeniul curatoriatului cu cel puțin trei ani de experiență, atât din România, cât și din alte țări central și est-europene, participarea este gratuită.

Detalii despre program

Școala Curatorială de Toamnă se va desfășura în Cluj-Napoca și Timișoara, în perioada 20 – 27 octombrie 2024. Acest seminar de opt zile va fi condus de renumita curatoare Kate Fowle, oferind tinerilor curatori o platformă internațională pentru dialog, schimb de cunoștințe și învățare.

Kate Fowle are o carieră impresionantă de 30 de ani în domeniul curatorial, ca scriitoare, curatoare, educatoare și directoare. În prezent, ea este directoare curatorială la Hauser & Wirth în New York și colaboratoare regională pentru Kadist Foundation (Paris/San Francisco). De-a lungul carierei sale, a deținut poziții de conducere la MoMA PS1 în New York și Independent Curators International (ICI), a lucrat ca prima curatoare internațională a UCCA din Beijing și a cofondat primul program de masterat în Practică Curatorială de pe Coasta de Vest la California College of the Arts din San Francisco.

Oportunități pentru curatori

„Școala Curatorială de Toamnă a fost inițiată în 2019 ca un proiect de colaborare, un nod între două instituții (Centrul Cultural Clujean și Fundația Art Encounters), două orașe (Cluj și Timișoara) și două manifestări (online și offline). Școala a urmărit de la bun început să ofere tinerilor curatori acces la o platformă internațională de dialog, schimb de idei și învățare (de la liderul de curs, invitați, dar și unii de la alții). Privind înapoi, avem convingerea că Școala a urmărit și o intuiție pe care am împărtășit-o amândouă, aceea că profesia de curator este într-o continuă transformare”, au declarat Diana Marincu, Directoarea artistică a Fundației Art Encounters, și Corina Bucea, Directoarea de dezvoltare culturală a CCC.

Programul încurajează explorarea perspectivelor diverse, ajutând participanții să dezvolte practici curatoriale incluzive, reflectând multiple viziuni asupra lumii. Pe parcursul seminarului, participanții vor descoperi contextul artistic oferit de ambele orașe, explorând concepte și conversații în jurul temei „Mondialitate: Ce înseamnă să fii internațional astăzi?” (Worlding: What does it mean to be international today?).

Invitați speciali și activități diverse

Pe lângă îndrumarea oferită de Kate Fowle, programul va include și prezentări și evenimente susținute de invitați speciali remarcabili, precum Cosmin Costinaș, Sofía Hernández Chong Cuy, Ioana Leca, Raimundas Malašauskas și Marie Hélène Pereira. Participanții vor avea ocazia să viziteze ateliere de artiști, spații culturale independente și să participe la diverse evenimente publice.

Organizatorii vor acoperi costurile de cazare pentru sesiunile programate la Cluj-Napoca și Timișoara, precum și costurile de transport între cele două orașe. Cursurile se vor desfășura în limba engleză și este necesară prezența fizică pe întreaga durată a programului.

Tinerii profesioniști din domeniul curatoriatului și/sau criticii de artă, din România și din străinătate, cu cel puțin trei ani de experiență, sunt invitați să aplice la Școala Curatorială de Toamnă. Aplicațiile pot fi trimise până pe 20 august 2024 prin linkul https://academiaschimbarii.ro/scoala-curatorialade-toamna-6/, urmând ca persoanele selectate să fie anunțate până pe 30 august 2024.

Aceasta este o oportunitate unică pentru tinerii curatori de a se dezvolta profesional într-un mediu internațional, de a învăța de la experți de renume și de a contribui la transformarea continuă a profesiei de curator.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut