Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2021-2022

Circumscripțiile școlare și numărul de clase pregătitoare alocate fiecărei unități de învățământ preuniversitar, potrivit planului de școlarizare propus, vor fi afișate miercuri, 17 martie, de Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

„Conform metodologiei, părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare. Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător” – informează IȘJ Cluj.

Aceeași sursă precizează că evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar vor avea loc în perioada 22 martie – 27 aprilie, astfel: pentru copiii care au frecventat grădinița – înregistrarea cererilor transmise/ depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare;  pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate – înregistrarea la CJRAE Cluj a cererilor în vederea evaluării. Evaluarea dezvoltării copiilor se va realiza în fiecare oraș/ municipiu din județul Cluj, conform unui program postat pe site-ul IȘJ Cluj, respectiv CJRAE Cluj.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2021-2022, sau ai celor pentru care nivelul de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

Conform declarației inspectorului școlar general Marinela Marc, din cauza pandemiei în acest an nu se vor putea desfășura activități de tipul „Ziua porților deschise”, în cadrul cărora părinții și copiii să aibă posibilitatea de a vizita școlile și de a interacționa cu cadrele didactice. Marinela Marc recomandă, însă, părinților să consulte site-urile școlilor și să se informeze din materialele de promovare cu privire la oferta educațională și la facilitățile oferite de către unitățile de învățământ, astfel încât „să aleagă, informați, unitatea de învățământ la care își vor înscrie copiii”.

„În foarte multe situații, școlile de cartier, din proximitatea locuinței, oferă condiții mult mai bune, în ceea ce privește infrastructura școlară, astfel încât nu se justifică eforturile pe care le fac de a găsi soluții pentru a înscrie copiii în școlile din zona centrală a orașului, aglomerând unitățile de învățământ și programul copiilor”, declară Marinela Marc.

Toate informațiile cu privire la calendarul și etapele înscrierii în învățământul primar pot fi consultate pe site-ul unităților de învățământ preuniversitar și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut