Îngrijorare în Învățământ după ce guvernul nu a finalizat grilele de salarizare promise pentru 15 iulie

Variantele cu grilele de salarizare a profesorilor din viitoarea lege a salarizării unitare din sistemul public nu sunt finalizate nici în prezent, deși fostul ministru al Muncii spunea înainte să-și dea demisia că ele vor fi gata pe 15 iulie. Acest lucru îngrijorează liderii sindicali din Învățământ, care au suspendat greva profesorilor după ce au primit asigurări că revendicările vor găsi rezolvare în noua lege.

”Ne îngrijorează întârzierea aceasta, desigur, dar pe de altă parte noi am primit un angajament ferm din partea guvernului și a coaliției de guvernare”, declară Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC). ”Au fost și acele schimbări de ministru. Așteptăm luna septembrie, când se convoacă și Parlamentul și vom vedea ce va fi”.

Temei de îngrijorare există, pe de o parte, pentru că termenul de 15 iulie a fost o promisiune politică făcută profesorilor ca să iasă din grevă și, pe de altă parte, preocuparea guvernului pentru reducerea cheltuielilor bugetare ar putea amâna discutarea legii salarizării unitare. ”Ni s-a promis că nu vom fi tratați ca și ceilalți funcționari, nu că am fi speciali, dar, mai ales în zona profesorilor debutanți e absolut necesar să se respecte înțelegerile pentru a putea moderniza domeniul”, spune doamna Cojocaru.

În 12 iunie, ministrul Muncii, care între timp a demisionat, declara că, de la 1 ianuarie 2024, un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Iar pe 15 iunie, în momentul preluării mandatului de premier, Marcel Ciolacu declara: ”voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor”. (C.C.)

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut