Îngrijirile paliative: de la teorie la empatie

În condiții grafice de excepție, sub semnătura părintelui Bogdan Chiorean, director al Centrului de Îngrijiri Paliative din Cluj-Napoca, la Editura Renașterea a văzut lumina tiparului cartea intitulată „Îngrijirile paliative: de la teorie la empatie”.

„Aș putea să spun că-i un roman de dragoste, în care personajul principal e bolnavul incurabil, alături de toți cei care sunt implicați – direct sau indirect – în îngrijirea lui” – mărturisește autorul, mulțumindu-le tuturor celor implicați în apariția acestei lucrări și pomenindu-i, totodată, pe „autorii morali” ai acesteia: cei peste 5000 de pacienți pe care i-a asistat, alături de colegii săi, în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”. „Ei au fost cei care și-au decriptat nevoile și s-au lăsat deconspirați în adâncurile suferinței lor, pentru ca noi să le putem fi de folos altora. Ce dragoste mai mare vreți?” – spune pr. Bogdan Chiorean.

Cartea – tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, având un Cuvânt înainte semnat de PS Benedict Bistrițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Prefața semnată de prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu – se adresează profesioniștilor în sănătate, preoților, psihologilor, sociologilor și, nu în ultimul rând, oricărei persoane care are un bolnav incurabil în grijă. De asemeni, prin cele 50 de texte scurte inspirate de „pacienții aflați în preajma Marii Treceri”, orice om poate încerca un „exercițiu de re-așezare în starea de mulțumire”.

Dintre subiectele abordate: Ce sunt îngrijirile paliative și ce le deosebește de medicina clasică?; Concepția ortodoxă despre valoarea trupului și dacă – pe lângă mecanismele fiziopatologice – există și cauze spirituale ale bolilor? Are suferința vreun sens pozitiv?; Repere în pastorația bolnavilor terminali; Medicina alternativă și complementară în bolile incurabile; Dreptul moral la adevăr: comunicarea diagnosticului și a prognosticului; Conceptul de „durere totală”; Când se termină asistența medicală? Înverșunarea terapeutică și decizia de a nu mai resuscita; Hidratarea și alimentația în stările terminale; Cum diagnosticăm apropierea morții? Are vreo importanță locul decesului?

„Lucrarea de față are în vedere o abordare profesionistă în această nouă zonă medicală, dar, cel puțin la fel de mult, vizează o prezență și o însoțire în această  experiență intensă și, de regulă, ireversibilă a omului în fața sfârșitului vieții din perspectivă pastorală. Se celebrează viața, lecturată în cheie retrospectivă, ca sursă de bucurie, recunoștință și mulțumire prezentă, dar indicând și un viitor, însoțit de o deschidere empatică, de o participare simpatetică, dar și de o asistență asumată de factură spirituală. Îngrijirea paliativă aduce laolaltă cele două domenii, medical și teologic, într-o întrepătrundere firească și necesară” – am citat din prezentarea făcută de episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul.

„Îngrijirile paliative: de la teorie la empatie” – este o carte așteptată, lămuritoare, necesară și, mai ales, de mare folos nu doar pentru profesioniști, ci pentru toți cei preocupați de acest domeniu sau, în ultimă instanță, de această posibilă, pentru oricare om, etapă a vieții.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut