Infracțiunile contra persoanei, în creștere la Cluj

Datele din raportul de evaluare a activității IPJ Cluj arată o creștere în primele șase luni a numărului mai multor tipuri de infracțiuni. Printre acestea se numără infracțiunile contra persoanei și infracțiunile contra patrimoniului.

În acceași perioadă, poliţia clujeană a fost sesizată (plângere, denunţ, acte încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege sau sesizare din oficiu) despre comiterea unui număr de 8.213 infracţiuni, înregistrându-se o creștere a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Dintre acestea, 65,1% sunt infracţiuni judiciare, 7,8% sunt infracţiuni economico-financiare și 27,1% sunt infracţiuni de altă natură.

În primele 6 luni ale anului 2022, numărul infracţiunilor contra persoanei a înregistrat o creștere cu 25,26 % faţă de perioada similară a anului trecut, datorită creșterii numărului infracţiunilor de lovire sau alte violente cu 29,14%, în special a infracțiunilor de lovire sau alte violențe asupra unui membru al familiei.

IPJ arată că infracţiunile de mare violenţă, prin rezultatele distructive pe care le antrenează, precum şi prin pericolele potenţiale reprezentate de personalităţile agresive ale făptuitorilor, au impus o atenţie prioritară în vederea creşterii sentimentului de siguranţă civică şi linişte pentru cetăţenii din judeţul Cluj.

Cu toate acestea, în primele şase luni ale anului 2022, s-au înregistrat două fapte de omor, dintre care 1 asupra unui membru al familiei și au fost sesizate 4 fapte de tentativă la infracțiunea de omor, dintre care una asupra unui membru al familiei.

În cea ce privește infracţiunile de tâlhărie sesizate, în primele șase luni au crescut cu 8,8 %. Dintre acestea, 65,3% sunt infracţiuni de tâlhărie comise pe stradă, 44,9% sunt infracţiuni de tâlhărie comise prin smulgere de obiecte, 18,4% sunt infracţiuni comise în locuinţe, iar 4,1% sunt infracţiuni comise în societăţi comerciale.

În privinţa criminalitãţii contra patrimoniului, polițiștii accentuează faptul că în primele 6 luni ale anului 2022 a fost înregistrată o creștere a acestui gen de infracțiuni datorită creșterii numărului infracţiunilor de furt de componente din exteriorul auto.

Mai puține furturi din buzunare

În schimb, în perioada analizată au scăzut infracțiunile de furt din autovehicule şi furt din buzunare, poşete, genţi au scăzut cu 13,04%, respectiv cu 7,6%.

IPJ mai arată că în judeţul Cluj au fost înregistrate 679 infracţiuni stradale, cu 175 infracţiuni mai multe decât în perioada similară din 2021.

Dintre infracţiunile de furt stradal, ponderea cea mai mare o au furturile din buzunare, poșete, genți, care reprezintă 26,5 % din totalul infracţiunilor de furt sesizate, furturile din auto, care reprezintă 32,5% din totalul infracțiunilor de furt.

Pentru a întări gradul de siguranţă a cetăţenilor, poliţiştii au desfăşurat 721 de acţiuni cu efective mărite în cadrul cărora au fost descoperite 995 infracţiuni, din care, în flagrant, 556 de infracţiuni.

O atenție deosebită în prima parte a acestui an a fost acordată prevenirii accidentelor rutiere. În cadrul celor 1185 de acțiuni organizate poliţiştii rutieri au fost constatat 794 infracţiuni, respectiv: 390 infracţiuni la regimul circulaţiei, din care, cele mai multe, 147 pentru alcoolemie peste limita admisă, 102 pentru conducerea sub influenţa unor substanţe psihoactive şi 71 pentru conducerea autovehiculelor fără permis, la care se adaugă 404 infracţiuni de altă natură.

S-au aplicat 21.541 sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G nr.195/2002, din care, cu titlu de exemplu, 8.963 pentru depăşirea vitezei maxime admise, 3.251 pentru neportul centurii de siguranţă, 923 pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, 74 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 332 pentru nerespectarea regulilor de depăşire, 152 pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului.

Au fost reţinute 3.273 permise de conducere din care 2.731 ca urmare a comiterii unor contravenții.

Mai mulți răniți în accidente

Circulaţia rutieră s-a manifestat ca un fenomen dinamic şi complex, dominantă rămânând sporirea valorilor de trafic pe principalele tronsoane de drum. În acest context, în primele șase luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, numărul total al accidentelor cu victime a crescut de la 421 la 545.

Dintre aceste accidente numărul accidentelor grave de circulaţie a crescut de la 82 la 90, numărul persoanelor decedate a scăzut de la 19 la 18, numărul celor rănite grav a crescut de la 72 la 79, iar numărul persoanelor rănite uşor din accidente grave a scăzut de la 35 la 27. 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut