Inflație de top european în România

Rata anuală a inflaţiei a urcat de la 1,3% la 1,7% în Uniunea Europeană (UE), ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Polonia, Ungaria, România şi Luxemburg.

Datele furnizate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că, față de situaţia din februarie, în martie rata anuală a inflaţiei a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în trei şi a crescut în 21 ţări membre. În România, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 2,5%, stabilă comparativ cu februarie. De remarcat că, în martie 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,7%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (4,4%), Ungaria (3,9%), România şi Luxemburg (ambele cu 2,5%), iar cele mai scăzute în Grecia (minus 2%), Portugalia, Malta, Irlanda şi Slovenia (toate cu 0,1%).
Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 1% în martie, de la 1,2% în februarie. Un alt indicator, care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări a încetinit la 0,9% în martie, de la 1,1% în februarie. Inflaţia de bază este urmărită de Banca Central Europeană (BCE) la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. În 11 martie, BCE a majorat previziunile referitoare la inflaţie în 2020, după creşterea preţurilor de la începutul anului, și a estimat că în anii următori inflaţia va fi sub ţinta de 2% pe termen mediu, iar economia va avea nevoie de câţiva ani pentru a-şi reveni la nivelul de dinaintea pandemiei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut