Inflația îi determină pe români șă-și reducă cheltuielile

Şase din zece români consideră că reducerea consumului este cea mai la îndemână soluţie pentru a combate dificultăţile financiare generate de inflaţie.

Conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, 42% dintre românii din mediul urban declară că sunt informaţi sau foarte informaţi privind fenomenul inflaţiei, iar categoriile de persoane care se consideră mai puţin informate despre acest subiect sunt femeile, persoanele sub 35 de ani şi cei cu venituri mici. Aproape trei sferturi (72%) dintre respondenţi consideră că nivelul inflaţiei din România este mai mare decât cel din alte ţări, într-o mai mare măsură persoanele peste 45 de ani şi cele cu venituri ridicate.
Românii susţin că cele mai afectate de scumpiri sunt alimentele, combustibilii şi utilităţile (electricitate, gaz etc.). Acestea se află la o distanţă semnificativă faţă de următoarea categorie de produse – materialele de construcţii.
În acest context, 58% din totalul celor chestionaţi susţin că reducerea consumului ar putea rezolva problema inflaţiei, în măsuri semnificativ mai mari bărbaţii, persoanele peste 55 de ani, şi cei cu venituri ridicate. O altă soluţie pentru combaterea efectelor inflaţiei este cererea unei măriri de salariu, 42% dintre românii din mediul urban preferând şi această opţiune.
Tinerii între 18 şi 24 de ani sunt cei mai puţin dispuşi să îşi schimbe stilul de viaţă şi să îşi modifice obiceiurile de consum. Ei preferă, în mai mare măsură, cererea unei măriri de salariu.

Cine este vinovat pentru inflație

Potrivit studiului, Guvernul este perceput de 67% dintre români ca responsabil pentru nivelul inflaţiei din țară. Atitudinea ostilă faţă de Executiv este vizibilă într-o măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor de peste 45 de ani. În percepția publică, alte cauze a nivelului ridicat al inflaţiei sunt situaţiile de conflict sau război, semnalate într-o măsură mai mare de persoanele cu venituri ridicate. Următoarele două poziţii sunt ocupate de pandemie şi de marile corporaţii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut