Indemnizaţia pentru şomaj tehnic se achită pe baza certificatelor de situaţie de urgenţă

Certificatele de situaţie de urgenţă pentru firmele care au activitatea afectată de criza coronavirusului vor fi emise online şi fără costuri, pe bza acestor documente Guverenul urmând să suporte indemnizaţia pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic.

„Nu vor exista costuri pentru emiterea acestui document. Va fi eliberat online. Important! Certificatele vor fi emise pentru firmele care au activitatea afectată de criza coronavirusului, aşa cum este specificat în Decretul prezidenţial! Atenţie! Vorbim de certificat de stare de urgenţă, nu de certificatul de forţă majoră, care este un alt document eliberat de Camera de Comerţ şi Industrie a României!”, se arată într-o postare pe Facebook a ministrului Economiei, Virgil Popescu (foto).
De asemenea, ministrul a precizat joi, tot pe Facebook, că acest tip de document emis de Ministerul Economiei va fi necesar companiilor începând din luna aprilie 2020, deoarece starea de urgenţă a fost decretată în luna martie. „Foarte important de ştiut: certificatul stării de urgenţă va fi necesar începând cu luna aprilie 2020, întrucât starea de urgenţă a fost decretată în luna martie. Da, facem tot ce este posibil să ne adaptăm provocărilor pe care ni le aduce această criză, pentru că economia trebuie să meargă înainte”, a notat Virgil Popescu.
Ministrul Economiei a arătat că ordinul prin care se stabilesc detaliile de obţinere a certificatului de situaţie de urgenţă este aproape de finalizare, iar documentul va putea fi obţinut online. „Pentru că am primit numeroase întrebări pe tema certificatului de urgenţă, vreau să vă anunţ că suntem aproape de a finaliza ordinul prin care stabilim detaliile prin care se poate obţine acest document. Ne dorim ca procedura să fie simplificată şi să poată fi obţinut online, în mod transparent şi eficient”, a scris Virgil Popescu.
Companiile afectate de criza economică pot solicita certificatul de situaţie de urgenţă de la Ministerul Economiei, iar pe baza documentului Guvernul s-a angajat să suporte indemnizaţia pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic. De asemenea, companiile afectate de criza economică pot primi, pe baza certificatului de situaţie de urgenţă, scutiri de la plata utilităţilor sau a chiriei.

Cine va primi indemnizaţie pentru şomaj tehnic

Sprijinul de la stat pentru şomajul tehnic se va acorda companiilor afectate direct de implementarea ordonanţei militare, care a închis activităţile în restaurante, baruri, cafenele, precum şi firmelor cu încasări scăzute cu cel puţin 25%, a declarat Virgil Popescu.
Companiile din prima categorie „trebuie să aibă un certificat pentru situaţii de urgenţă pe care noi o să-l eliberăm în mod online de săptămâna viitoare, foarte rapid, care să ateste că şi-a închis activitatea”. „La începutul lunii aprilie, când se pot face plăţile pentru luna martie, pentru şomaj tehnic, angajatorul se duce cu lista de angajaţi şi va beneficia, prin Agenţia Naţională de Şomaj, prin agenţiile judeţene, de plata acestor bani”, a mai spus Virgil Popescu.
Ministrul Economiei a subliniat că acesta este un prim val de măsuri. „S-a suspendat plata penalităţilor pentru declaraţiile nedepuse de către companii în termenul de 25 ale lunii. Nu se mai fac executări, aţi văzut că ANAF nu mai pleacă în teritoriu să facă executări… Vom avea şi alte acţiuni adiţionale. La astea lucrăm în continuare, suntem într-un grup de lucru. Împreună cu primul ministru lucrăm şi ne gândim şi la un val doi, poate şi la un val trei, în aşa fel încât economia va trebui să o repornim după această criză”, a mai spus Virgil Popescu.

Articole din aceeasi categorie