Incursiune în propriul eu, în alb și negru

După o perioadă de 16 ani, iată că pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca revin doi artiști contemporani cu greutate și, totodată, mentori ai școlii de arte poloneze, Jacek Szewczyk și Chris Nowicki, ambii cadre didactice ale Academiei de Artă „Eugeniusz Geppert” din Wrocław și, de asemenea, familiari în rândul studenților și cadrelor didactice de la Departamentul de Grafică al UAD Cluj-Napoca. Proiectul expozițional de grafică și desene, adunând creații din diferite perioade ale artiștilor polonezi invitați, s-a materializat ca urmare a inițiativei din partea dr. Gabriela Rostaș, cu o afinitate puternică față de ceea ce înseamnă cultura poloneză.

Inaugurarea expoziției la finele lunii iunie s-a bucurat de un real interes, dezvăluind două stiluri de trăire și creație aparte, o reinterpretare personală a cotidianului, adesea și sub influența realității pandemice.

Jacek Szewczyk – Golgota, acvaforte

În gravurile și desenele lui Szewczyk și Nowicki ne putem regăsi fiecare dintre noi, în multiple ipostaze și etape ale existenței, lucrările oferind cu generozitate un câmp larg de aprofundare a semnificațiilor și de interpretare a mesajului. Fie că vorbim de spații complexe ale manifestării caracteristicilor noastre ludice, agresive sau spirituale, spații construite în bună măsură în jurul acelorași elemente-simbol, așa cum regăsim la Jacek Szewczyk, fie că vorbim despre ciclurile de mezzotinturi ale lui Chris Nowicki – porțile, legumele, măștile, mașinile abandonate – expresii ale etapelor în care intrăm de-a lungul vieții, ale unor portretizări puternice, respectiv ale meditației asupra vieții și a morții, întreaga panoplie expusă în sălile muzeului clujean ne provoacă la reflecție asupra interiorului propriu, asupra transformărilor, uzând de puterea de expresie a detaliului și a antagonismului alb – negru, foarte puțin întrerupt de forța culorii.

Chris Nowicki – Tractor, ciclul Entropie

Vernisajul a avut loc în prezența artiștilor expozanți, a prof. univ. dr. Lucian Nastasă – Kovacs, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, dr. Gabriela Rostaș, inițiatorul proiectului, muzeografului Alexandra Sârbu și reprezentantului Institutului Polonez din București – partener în organizarea expoziției -, Anna Nicolau, expert proiecte culturale. Expoziția „Grafică și desene” va rămâne deschisă spre vizitare până în data de 16 iulie a.c., de miercurea până duminica inclusiv, în intervalul 10 – 17.

Iulia GHIDIU

Foto Feleki István

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut