Începe Târgul de la Negreni

Cel mai vechi și popular eveniment comercial din Transilvania, Târgul de la Negreni, se redeschide în acest an după ce în 2020 și 2021 târgul nu s-a putut desfășura din cauza pandemiei de COVID-19.

„Având în vedere Hotărârea nr. 19 din 29.04.2022, privind aprobarea organizării Târgurilor Tradiționale de Vară și Toamnă din Comuna Negreni și a taxelor speciale percepute în cadrul funcționării acestuia, vă aducem la cunoștință următoarele: Primăria Comunei Negreni, împreună cu Consiliul Local Negreni, organizează în perioada 06.10.2022-09.10.2022, Târgul de Toamnă, cunoscut ca și Târgul de la Fechetău”, se arată în anunțul Primăriei comunei Negreni.

Din Evul Mediu încoace, târgul reunește negustori și mușterii din toate colțurile țării (dar și de prin străinătate). Târgul a devenit de-a lungul secolelor un adevărat fenomen cultural.

Târgul are loc, ca de obicei, în a doua săptămână a lunii octombrie, în localitatea clujeană Negreni.

Renumit în zonă încă din perioada medievală, târgul era menționat, în anul 1815, în „Calendarul târgurilor”. Ca eveniment important în viața rurală, târgul avea în trecut rolul de a le asigura moților alimente și produse pentru sezonul de iarnă, oferindu-le totodată cadrul potrivit pentru comercializarea propriilor produse.

În ultimii ani, târgul a fost un melanj neobișnuit de antichități, de cusături și porturi populare, farfurii pictate, mobilier de epocă, timbre, cărți, oale, produse alimentare, păpuși de porțelan, biciclete, statuete și alte obiecte decorative sau haine.

Satul este aşezat pe drumul european E60, la 10 km de Piatra Craiului, spre Cluj. Târgul este asemănător cu Târgul Coaselor din luna iunie, dar se intinde pe o suprafaţă mult mai mare, avâd şi un sortiment mult mai bogat de obiecte. Acesta are două părţi, una în care se vând obiecte noi de uz general, haine, încălţăminte. O importanţă mai mare are cealaltă parte unde se pot găsi diferite vechituri, de exemplu: port popular, cusături, farfurii pictate, cărţi, mobilier, scule, picturi, etc. Cei interesaţi pot petrece mai multe zile plimbănduse între aceste obiecte. Târgul se bucură de o popularitate foarte mare având oaspeţi din Ungaria, Europa de Vest, chiar şi din America.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut