Începe simularea examenului de Evaluarea Națională

Un număr de 5.496 de elevi din clasele a VIII-a, din județul Cluj, vor susține probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională.

Simularea începe luni, 4 aprilie, cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmată, marți, 5 aprilie, de proba scrisă la Matematică, și miercuri, 6 aprilie, de proba scrisă la Limba și literatura maternă. Rezultatele simulării examenului de Evaluare Națională se vor afișa joi, 14 aprilie.

La nivelul județului Cluj simularea examenului de Evaluare Națională pentru elevii claselor a VIII-a se va desfășura în 132 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din municipiul Cluj-Napoca.

„Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe fiecare clasă, astfel încât colectivele de elevi să nu fie amestecate. Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a VIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru” – atenționează Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Aceeași sursă precizează că rezultatele obținute la simulare nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/ tutorelui, notele pot fi trecute în catalog. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

„Simularea examenului de Evaluarea Națională este foarte importantă pentru elevii claselor a VIII-a, având în vedere că ei au studiat după curricule noi și vor susține examenul după o programă nouă. Simularea le oferă oportunitatea de a se acomoda cu condițiile de desfășurare a examenului, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen. Cu atât mai mult, în acest an școlar dificil, în care, în funcție de rata incidenței cazurilor de îmbolnăvire de pe raza localităților, foarte puțini elevi din clasa a VIII-a au participat la activități de învățare față în față, consider că este important pentru ei, ca, înainte de susținerea primului examen important din viața lor de elevi, să  participe la o evaluare standardizată, care să le ofere, atât lor, cât și cadrelor didactice un feedback obiectiv asupra nivelului de cunoștințe și să dea posibilitatea reglării demersului didactic pentru perioada următoare”, a declarat inspectorul școlar general Marinela Marc.

De menționat că din totalul de 5.496 elevi clujeni de clasa a VIII-a, care vor susține probele scrise din simulării examenului de Evaluarea Națională, 2.879 de elevi sunt din municipiul Cluj-Napoca.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut