Începe Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc joi, 15 septembrie. Vă prezentăm programul și invitații speciali ai primei zile a festivalului.

Orele 10:30 – 12:00: Lansare de carte – E toamnă nebun de frumoasă la Cluj. Poeme alese și rostite de autor, de Horia Bădescu. Ediție revăzută și adăugită, audiobook inclus, (Editura Școala Ardeleană, 2022). Invitați: Ion Pop, Marius Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders, Bogdan Roșca-Zasmencu, directorul Radio Cluj (partener al proiectului). Moderator: Daniel Moșoiu.

Orele 12:00 – 13:00: Lansări de carte – Editura Charmides: Morreste-me/Mi-ai murit, de José Luís Peixoto, traducere de Dinu Flămând și Cristina Dăscălescu Dordea; Urmele încercării, de Marin Mălaicu-Hondrari; Adorabilii etruști, de Bogdan-Alexandru Stănescu; Ultima trăncăneală, de Ioan Groșescu. Invitați: Ion Mureșan, Dan Coman, Alexandru Cistelecan.

Orele 13:00 – 14:30: Lansare de carte – În fiecare arbore cântă o vioară posibilă. Mitropolitul Bartolomeu prin ochii tinerilor. Album (Editura Casa Cărții de Știință). Invitați: IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, PS Benedict Bistrițeanul, Bogdan Ivanov, ISG Marinela Marc, Dir. Alexandru Dudău, Manuela Botiș, Uliana Jurcan.

Orele 14:30 – 15:00: Lansări de carte – Apocalipsa pseudocâinească, de Adam Leszkiewicz, traducere de Ioana Diaconu-Mureșan (Editura Casa Cărții de Știință). Eveniment editorial – Anul Józef Mackiewicz: Drumul spre nicăieri, Cazul Masacrului de la Katyń. Această carte a fost prima, Kontra (Editura Casa Cărții de Știință). Evenimente transmise live – online. Invitați: Ioana Diaconu-Mureșan, Constantin Geambașu.

Orele 15:00 – 15:30. Lansări de carte – Privire din Înalt și Advaita. Eliberarea divinului în sine…, de Daniel Meurois (Editura Solisis). Invitați: Rada Pantea, fondatoarea Editurii Solisis, a Şcolii interioare Solisis, a canalului youtube Rada WebTV şi preşedinta Bibliotecii Pythagore Strasbourg; Jean Marie Trotzier (Franța); Sandra Zodie, membră a Școlii interioare Solisis, corector cărți.

Orele 15:30 – 16:00: Eveniment Editura ARI. Conferința „Cabala Înțelepciunea Ascunsă”, susținută de Daniel Meze, director al Editurii ARI și președinte al Asociației ARI, scriitor & autor al cărților Cabala Înțelepciunea Ascunsă și Arborele Sefirotic.

Orele 16:00 – 17:00: Întâlnirile FICT – Andrea Rivas (Mexic), Mijail Lamas (Mexic), Mario Bojórquez (Mexic), Daniel Calabrese (Chile) – invitați speciali la FICT 2022. Conferința „Despre poezia sud-americană”, un dialog moderat de Paul Gabor, eveniment transmis live – online. Invitați: Andrea Rivas, Mijail Lamas, Mario Bojórquez, Daniel Calabrese, Paul Gabor.

Orele 17:00 – 18:00: Lansare de carte – Modă, publicitate, consum (Editura Tritonic), editori Romina Surugiu și Dan Podaru, colecția Comunicare Media, 2022. Vor fi prezentate și cele mai noi volume din colecția ”Comunicare Media”, inclusiv cele apărute în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, Influencer marketing: perspectiva utilizatorilor și a experților, de Larisa Mureșan. Invitați: Dan Podaru, prodecan FJSC/UB, Bogdan Hrib, coordonator colecție. Sesiune de autografe la standul editurii Tritonic, Vineri, 16 septembrie, de la ora 11.

Orele 18:00 – 19:00: Eveniment Editura Seneca – Istoria la persoana întâi, lectură publică și discuție pornind de la cărțile Noapte bună, domnule Lenin, de Tiziano Terzani și Jurnal de război, de Olga Grebennik. Moderator: Ștefania Oprina, redactor Editura Seneca.

Orele 19:00 – 20:00: Lansare de carte – Povestea vieții mele, Memoriile Reginei Maria (Editura Librex). Invitat: Cristian Moșneanu, istoric.

Orele 20:00 – 21:00: Întâlnirile FICT – Dezbatere: „Care e rolul intelectualului în societatea digitală? Între curajul adevărului și ignoranța voluntară”. Participă: Mihaela Ursa, Geanina Simion, Adrian Costache și Ciprian Mihali.

Andrea Rivas este poet, traducător și cercetător. Are un master în literatură hispano-americană. Poezia ei a fost publicată în chineză, arabă, italiană și engleză. Este autoarea colecției de poezie Pertenecerme entera (Círculo de Poesía Ediciones, 2020). A fost distinsă cu premiul de poezie Punto de Partida (2017), a fost, de asemenea, laureată a Premiului Internațional de Poezie Boao (2019) și a fost numită Poeta de Argint de către Asociația Scriitorilor din Beijing (2018). În prezent, ea face un doctorat despre poezia femeilor hispano-americane.

 

 

Daniel Calabrese s-a născut în 1962, Dolores, Argentina. Prima sa carte de poezie, La faz errante (Mar del Plata, 1990), i-a adus Premiul Alfonsina. Au urmat Futura ceniza (Barcelona, 1994), Escritura en un ladrillo (Kyoto, 1996), Singladuras (Fairfield, 1997), Oxidario (Buenos Aires, 2001, Premio del Fondo Nacional de las Artes) și Ruta Dos (2013 și 2017), care a câștigat Premio Revista de Libros din Chile și a fost publicat în colecția Visor din Madrid, cu o prefață de Raúl Zurita. Versiunea italiană a fost nominalizată la Premio Camaiore Internazionale în cadrul premiilor pentru cele mai bune opere străine. Compás de espera (Córdoba, 2022) este cea mai recentă carte a sa. Antologii ale poeziei sale au fost publicate în mai mult de zece țări, iar o parte din opera sa a fost tradusă în italiană, engleză, franceză, portugheză, bulgară, chineză și japoneză. Este fondator și director al revistei Ærea, Revista Hispanoamericana de Poesía, și membru al Consiliului Internațional al Fundației Vicente Huidobro.

Mario Bojórquez, născut în Los Mochis, Sinaloa, Mexic în 1968 este poet, eseist și traducător. A studiat limba și literatura hispanică la Universitatea Națională Autonomă din Mexic, UNAM. A publicat opt colecții de poezie printre care Hablar Sombras (2013), Memorial de Ayotzinapa (2016), Aquí todo es memoria (2016), Memoria de lo vivido (2019) și El fuego es mi nombre exacto (2021). A fost distins cu cele mai prestigioase premii de poezie, cum ar fi Premiul de poezie Abigael Bohórquez (1996), Premiul Național pentru Eseu Literar José Revueltas (2010), Premiul Alambra pentru Poezie Americană din Granada, Spania (2012), Distincția Prinț și Poet Tecayehuatzin de Huexotzinco (2012), Medalia Ignacio Rodriguez Galván (2015), Premiul Fara Frontiere al Festivalului de Carte Transilvania, România (2016) și Medalia Klísthenes de la Demos Aigaleo, Grecia (2017). Este editor al revistei literare online www.circulodepoesia.com și director al Festivalului de Poezie din Mexico City, Valparaíso México, Visor Libros México și Círculo de Poesía Press. Este membru al Sistemului Național al Creatorilor de Artă, SNCA, Mexic (2007-2023) și are bursă pentru traducerea în portugheză a lui Fernando Pessoa la Instituto Camões da Cooperação e Lingua Portuguesa, Portugalia (2020-2022).

Mijail Lamas, născut în 1979 la Culiacán, este un poet, editor, traducător și critic mexican. Are un master în creație literară de la Universitatea din Texas din El Paso. A publicat cărțile de poezie Contraverano (2007), Tyler Durden’s Notebook, urmate de Fundación de la casa (2008) publicată la editura argentiniană el suri obstinate în 2014, O relatare parțială a incendiilor, selecție de poezii (2009), Trevas, Song of the navigator ofself (2013) și El canto y la piedra (2017), publicate recent în Spania. A editat două colecții de poezie internațională pentru editura Valparaíso Mexic: În buricul lunii și O singură dată aici pe pământ. A fost redactor-șef la Rio Grande Review. Este unul dintre redactorii revistei Círculo de Poesía (https://circulodepoesia.com/). A fost inclus în Canonul deschis. Ultima poezie în spaniolă (1970-1985) de la editura spaniolă Visor Libros. Recent, opera sa poetică a fost publicată în Australia, România, Italia și Macedonia.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut