Încep probele examenului național de Bacalaureat

Un număr de 4.195 de absolvenți clujeni ai claselor a XII-a, dintre care 3.779 din promoția curentă, iar 416 din promoțiile anterioare, s-au înscris pentru a susține probele examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2021.

Examenul începe luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a), urmată marți, 29 iunie, de proba scrisă obligatorie a profilului – proba E.c). În 30 iunie este programată proba scrisă la alegere a profilului și a specializării – proba E.d), iar joi, 1 iulie 2021, va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă – proba E.b).

„Comisia județeană de organizare a examenului național de Bacalaureat din cadrul IȘJ Cluj a aprobat 35 de solicitări referitoare la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, conform normelor metodologice și a procedurilor în vigoare, care vizează: prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise; redactarea lucrării scrise prin dictarea conținutului de către candidat unui profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă; utilizarea instrumentelor specifice de scriere în cazul elevilor cu deficiențe de vedere; picht și magnifier; prezența interpreților în limbajul mimico-gestual pentru elevii cu deficiențe de auz; respectiv susținerea probelor scrise la domiciliul elevilor” – informează Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

La nivelul județului sunt organizate 35 de centre de examen dotate, toate, cu echipamente și materiale de protecție (dezinfectanți, măști etc.) și toate beneficiază de asistență medicală. De asemeni: intrările/ ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat. În sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile sunt stabilit în așa fel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri. Fiecare persoană care are acces în centrul de examen primește câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare. Sălile de clasă sunt dotate cu dezinfectanți pentru mâini, iar în incinta centrului de examen este purtată, obligatoriu, masca de protecție – precizează IȘJ Cluj.

Probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli, cu respectarea măsurilor de siguranță epidemiologică în vigoare, este permis până la ora 8:30. Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

IȘJ Cluj atenționează că este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și a oricăror mijloace electronice de calcul, de stocare a informației sau de comunicare (telefoane, tablete, căști, smartwatch etc). Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de către alți candidați. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în centrul de examen, în intervalul orar 12:00-18:00, sau pot fi transmise prin mijloace electronice, pe adresele afișate la avizierul centrului de examen. Împreună cu contestația, candidații completează, semnează și depun/ transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de  părinții/ reprezentanții legali ai acestora.

 Rezultatele finale vor fi făcute publice în 9 iulie, prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Într-un mesaj de încurajare transmis absolvenților de liceu  care vor susține luni prima probă din cadrul examenului național de Bacalaureat, inspectorul școlar general Marinela Marc subliniază că acest „examen al maturității” este singurul care permite accesul real spre desăvârșirea studiilor în mediul academic, „ceea ce crește șansele integrării cu succes pe piața muncii”.

„Noi, cadrele didactice, suntem alături de ei, suntem preocupați de sănătatea lor fizică și emoțională și îi asigurăm că școlile au luat toate măsurile necesare pentru a desfășura, în cele mai bune condiții, probele din cadrul examenului. Tuturor le doresc să abordeze cu încredere această etapă, să se concentreze pe citirea cu atenție a subiectelor și pe rezolvarea lor, să nu se lase distrași de factori externi, de comportamentele greșite care promovează calea ușoară de a reuși în viață, pentru că viața ne-a demonstrat că nu este așa și că nu vor putea reuși decât printr-o foarte bună pregătire, prin cunoștințe temeinice de cultură generală și o bună pregătire de specialitate. Le urez tuturor candidaților înscriși la examenul de bacalaureat să aibă încredere în ei, să gândească pozitiv în această perioadă și să fie convinși că efortul depus în activitățile de pregătire va aduce rezultate pe măsură, iar colegilor, cadre didactice, le doresc să dea dovadă, în continuare, de răbdare, empatie pentru elevii pe care i-au îndrumat, să fie alături de ei, să le asigure suportul emoțional atât de necesar, indiferent de calitatea pe care o vor avea  în comisiile de organizare sau evaluare a examenului de bacalaureat! Așa cum, împreună, am depășit multe momente dificile, în acești doi ani școlari, învățând din mers să ne adaptăm unor situații pentru care nimeni nu a fost pregătit și am reușit să finalizăm situațiile școlare, tot împreună, am convingerea că vom reuși să desfășurăm în cele mai bune condiții toate examenele din această vară! Tuturor, mult succes!” – a transmis Marinela Marc.

Pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului național de Bacalaureat, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE 0800 801 100, respectiv 0800 816 264, disponibile în perioada 28 iunie – 1 iulie, în intervalul orar 8:00-16:00.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut