Încep probele Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a

Un număr de 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 4.028 din județul Cluj, sunt înscriși pentru susținerea examenului de Evaluare Națională, sesiunea 22 iunie – 4 iulie 2021, conform situației centralizate de către Ministerul Educației.

Examenul începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 24 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice, caz în care candidații completează, semnează și transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip, în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții, respectiv reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

„Absolvenții învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/ carantină  sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/ participa la probele de examen pot susține aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie). Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfășurate în perioada 22 – 25 iunie 2021” – precizează Ministerul Educației.

Accesul candidaților în sălile de examen, cu respectarea măsurilor de siguranță epidemiologică în vigoare, este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30.

Ministerul Educației atenționează că este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare – manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri -, care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemeni, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a le lăsa în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/ centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie nu sunt primiți în examen.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800 801 100  – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 22 – 26 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 – 14:00.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut