Încep înscrierile pentru concursul de Rezidențiat

Înscrierile pentru concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 2020, încep joi, 8 octombrie, concursul urmând a se desfășura în 15 noiembrie, în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Pentru această sesiune, Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi scoase la concurs 7.061 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire, astfel: 4.518 locuri și posturi pentru domeniul medicină, 1.219 locuri și posturi pentru medicină dentară și farmacie, 105 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI.

Potrivit declarației ministrului Nelu Tătaru, s-au suplimentat cu 961 locuri cifrele de școlarizare, pentru a asigura acoperirea deficitului de personal în specialități cu număr de pacienți crescut, precum și pentru pregătirea de medici specialiști în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență, radiologie-imagistică medicală, epidemiologie, medicină de laborator, microbiologie, igienă în contextul pandemiei de SARS-COV2. Totodată, s-a avut în vedere asigurarea cu specialiști pentru programele naționale de oncologie și depistarea afecțiunilor oncologice, acordarea asistenței medicale pentru copii, precum și necesitatea formării unui număr sporit de specialiști care să trateze bolile cardiovasculare și ale aparatului circulator, respectiv pentru asigurarea transplantului de organe.

„Și în acest an, toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, vor fi admiși” – a declarat ministrul Sănătății.

Concursul se va desfășura în condiții speciale, impuse de contextul epidemiologic actual. Potrivit MS, vor fi prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaților și a personalului implicat în organizare – purtarea obligatorie a măștii medicale pe durata desfășurării examenului, circuite distincte pentru intrare/ieșire din sălile de concurs, măsurarea temperaturii la intrarea în săli, asigurarea dezinfectanților pentru mâini și suprafețe, alocarea unui număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanțării fizice, precum și asigurarea unor săli speciale pentru candidații cu temperatură.

Înscrierile pentru concurs se fac în perioada 8 – 20 octombrie, inclusiv, prin direcțiile de sănătate publică, respectiv ministerele cu rețea sanitară proprie. Dosarele trebuie depuse prin poștă sau servicii de curierat, cu confirmare de primire. Ministerul Sănătății a anunțat că pentru primirea plicurilor cu dosarele de concurs, direcțiile de sănătate publică, respectiv ministerele cu rețea sanitară proprie vor asigura permanență în zilele nelucrătoare. Candidații care nu doresc să depună documente în copie legalizată se pot prezenta pentru depunerea dosarului la orice direcție de sănătate publică, având asupra lor și documentele în original, în vederea certificării.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut