Incendiile de vegetație uscată amenință pădurile clujenilor

 Numărul mare de incendii de vegetație uscată, din ultima perioadă, îngreunează munca pompierilor. Cel mai recent incendiu în care au intervenit pompierii clujeni a fost cel de la Bologa.

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit luni, 1 aprilie 2024, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Bologa, comuna Poieni. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta și la o autoutilitară parcată, respectiv la 50 de baloți de fân. Pe de altă parte, exista riscul ca flăcările să se extindă la un alt autoturism, pe care pompierii l-au protejat în totalitate.

Weekend de foc pentru pompierii clujeni

Duminică, 31 martie 2024, misiunea pompierilor a fost și mai grea. Astfel, pompierii din cadrul Detașamentului Turda și de la Garda de Intervenție Băișoara, angajați ai Ocolului Silvic și localnici au salvat de la incendiu, după aproape 10 ore de luptă cu focul, o pădure din comuna Iara. Incendiul a fost unul de mare suprafață, flăcările afectând peste 40 de hectare teren cu vegetație uscată din localitatea Surduc, comuna Iara. „Incendiul a pornit de la vegetația uscată, iar din cauza vântului puternic s-a extins și la litieră. N-au existat nici surse de alimentare cu apă, accesul la unele focare s-a făcut cu maximă dificultate, astfel că, la un moment dat, vâlvătaia părea să câștige.” au transmis reprezentanții ISU Cluj. Înfruntând pericolul, pompierii au continuat lupta cu flăcările și împreună cu lucrătorii silvici și localnicii au reușit să țină focul departe de pădure. Acești oameni nu au cedat! Mulți dintre ei au venit de acasă, hotărâți să apere cu orice preț pădurea. Cot la cot cu pompierii au lucrat reprezentanți ai Ocolului Silvic și numeroși localnici inimoși. Cu toții au depus un efort colosal și au plecat după miezul nopții. Pe această cale, ținem să le mulțumim!”, au mai afirmat reprezentanții ISU Cluj. Mai mult, sâmbătă, 30 martie 2024, pompierii au avut numeroase intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată în localitățile Florești, Mărișel, Jucu, Plopi, Beliș sau Iara. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, o situație de amploare s-a înregistrat în comuna Mărișel, unde arderea necontrolată de vegetație uscată a afectat o suprafață de aproximativ 30 de hectare. Prin eforturi susținute și ajutați de către localnici, pompierii au reușit să protejeze pădurea de flăcări. De asemenea, pompierii de la Garda de Intervenție Băișoara au reușit să stingă focul în intervenția din localitatea Plopi, unde incendiul s-a manifestat pe o suprafață de 10 hectare. Misiunea care a durat mai bine de trei ore a fost cu atât mai grea cu cât jandarmii au avut de parcurs un drum greu accesibil, de piatră.

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut