Încă o seară dedicată de ONCOS senioarelor Clujului

Luna de debut a primăverii are în calendar mai multe evenimente importante care debutează cu tradiționalele mărțișoare și ziua de 8 Martie în care buchetele de flori sunt oferite cu tot respectul și dragostea ce le purtăm mamelor, fiicelor, soțiilor, colegelor, adică celor ce ne-au dat și dau viață miliardelor de oameni ai planetei.

Pentru Grupul ONCOS, 8 Martie nu a fost …bătut în cuie, ci a suportat o decalare la buna înțelegere cu Asociația Județeană a Pensionarilor Cluj, membră a Federației Naționale a Pensionarilor, încât de această frumoasă sărbătoare să bucure peste 500 de persoane în după-amiaza zilei de 20 martie, adică în preziua echinoxului de primăvara.

Acest eveniment repetabil, desfășurat în marele salon al Grand Hotelului Napoca, a fost posibil datorită inițiativei inginerului Vasile Onaca, președintele Consiliului de Administrație al Grupului ONCOS, care, de ani de zile, le onorează doamnele de vârsta a treia ca pe propria lui mamă care l-a crescut cu inerentele greutăți ale vremurilor, dar i-a inoculat cu multă generozitate respectul față de muncă, semeni, sentimentul prieteniei, empatiei și al ajutorului necondiționat, valori de care se bucură și cei peste 700 de angajați din fermele, sectoarele de producție și rețeaua de magazine ONCOS.

În numele doamnelor, dar și al multor soți prezenți la această seară distractivă, a mulțumit juristul Ioan Constantinescu, președintele Asociației Județene a Pensionarilor Cluj, care a menționat faptul că este a zecea oară când ing. Vasile Onaca invită senioarele județului la o masă comună în care meniul este pregătit exclusiv din produse de panificație, patiserie și carne de pui realizate de ONCOS.

De altfel, tot acest Grup are o brutărie tradițională din cărămidă unde se produc zilnic circa 15 sortimente de pâine pe vatră și în tăvi, unde se folosește maia, drojdie făină și sare, fără pic de amelioratori, produse ce se livrează zilnic spre cele 74 de magazine ale grupului din municipiul Cluj – Napoca, în județul nostru și în cele limitrofe. Al 75-lea magazin se deschide săptămâna viitoare pe strada Donath, urmând al 76 -lea în municipiul Bistrița.

Revenind la aceste mari întruniri repetabile ale vârstnicilor organizate sub patronajul Grupului ONCOS, antreprenorul Vasile Onaca a trecut pe la foarte multe mese unde s-a întreținut cu doamnele care au muncit zeci și zeci de ani în diferite domenii ale sistemului economic, social, cultural, în cercetare, învățământ, sănătate, comerț și chiar agricol, le-a urat sănătate și invitația de a fi prezente și la evenimentele următoare pe care ONCOS le organizează în semn de respectuos omagiu al muncii lor de-o viață, sub două regimuri, pentru că în tot ce ne înconjoară este încorporată și o parte din munca și sudoarea frunții lor.

În timp ce muzica retro și nu numai a invitat doamnele și domnii la dans, reporterul a luat câteva scurte interviuri. Doamna Reghina Mocan, îmbrăcată în negru, îmi spune că i-a murit soțul și este prima ieșire care-i mai alină durerea. Pentru acest îi mulțumește d-lui Vasile Onaca ”pentru dimensiunea enormă a faptelor sale caritabile, unde putem socializa într-un asemenea cadru pe acre altfel nu ni-l putem permite cu pensiile ce le avem. Am lucrat 40 de ani în administrație, unde respectul față de contribuabil era sfânt. Azi organigramele sunt dublate cu neaveniți din sfera politicului și nepotismului, încât nici un registru agricol nu este adus la zi”.

Col.( rtr) Sabin Husariu are 95 de ani și încă ține haina militară în garderobă. O iubește cum și-a iubit profesia de oștean al țării și se bucură de o sănătate fizică și intelectuală de invidiat. A dansat, a servit un pahar de băutură și a venit să-i mulțumească personal d-lui Vasile Onaca pentru această seară minunată oferită doamnelor și domnilor de vârsta a treia.

Gânduri frumoase privind modul cum colaborează Asociația Județeană a Pensionarilor cu Grupul ONCOS ne-a împărtășit și ing. Ioan Ciorba, de 91 de ani, apoi Dumitru Cipleu și poetul Ioan Noja, iar doamna conferinațiar universitar care și-a dorit anonimatul a subliniat că exemplul d-lui Onaca ar trebui să fie un bun început și pentru alți potențiali întreprinzători clujeni. Referitor la învățământ, daomna a spus că este…zgârcită, de aceea îi dă note mici, atât timp cât în licee promovarea bacalaureatului este slabă, iar în învățământul superior, uneori, în sălile de lectură găsești mai multe cadre didactice decât studenți.

Între sutele de senioare și seniori am întâlnit-o pe dna Mariana Sălciuan, directoarea Casei Județene de Pensii Cluj, care a avut aprecieri privind activitatea d-lui Ioan Constantinescu, președintele Asociației Județene a Pensionarilor Cluj, pentru implicarea, devotamentul și dăruirea cu care conduce asociația, felicitându-l și pe dl Onaca pentru felul în care își arată grija, respectul și aprecierea pentru seniorii noștri.

Și cum nici pe tinerii prezenți aici nu i-am neglijat, ei fiind angajați ai Grupului ONCOS, l-am abordat pe medicul veterinar, Adrian Curetean, șeful fermei de creștere a puilor de la Jucu. Deși este hunedorean din Deva, de șase ani a câștigat concursul de șef de fermă și lucrează cu 17 colaboratori în cea mai mare fermă a ONCOS -ului, având în creștere 240.000 de pui.

Ferma este foarte modernă cu furajare automată, iar furajele se aduc cu TIR-urile ONCOS de la morile de furaje din țară. Livrează pui pentru abatorizare cinci zile pe săptămână, iar după fiecare ciclu de creștere se fac igienizări și sunt mai multe zile de repaus. Are 33 de ani, aici crede că se va realiza profesional, urmând exemplul și îndemnul mamei sale care este tot șefă de fermă la o societate ce are găini pentru ouă.

Cât despre antreprenorul Vasile Onaca, am mai reținut că are un milion de pui în cele cinci ferme, de la greutatea de 400 grame la 2,5 kg., că anual livrează consumului șapte milioane de pui cu o greutate medie de aproximativ 2,5 kg., iar în rețeaua sa de magazine se pot găsi toate produsele agroalimentare ale fermelor transilvane. Despre senioarele, cărora le sărută mâna, mai spune doar că și-au adus propria contribuție remarcabilă la progresul din domeniul unde au trudit o viață și la îmbogățirea culturii și spiritualității lăsate generațiilor noastre, de aceea merită toate onorurile.

Dumitru VATAU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut