Încă o grevă la orizont: Sindicatele din Administrație contestă politica social-economică a Guvernului

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), a anunțat că, dacă se adevereşte intenţia Guvernului de a adopta ”presupusul proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind măsuri fiscal bugetare”, va iniţia demersuri pentru organizarea grevei împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului, în conformitate cu art. 155 din Legea 367/2022 privind dialogul social.

Sindicatele din Administrație sunt deranjate atât de prevederile proiectului de Ordonanță, cât și de atitudinea politicienilor care solicită ”măsuri împotriva salariaţilor din sectorul bugetar, în aplauzele grupurilor de interese ale aşa-zişilor reprezentanţi ai mediului privat, sponsori ai organizaţiilor politice”. De asemenea, ei reclamă ”promovarea (…) unor politici de dezbinare socială şi invrăjbire a salariaţilor din mediul privat împotriva celor din mediul bugetar”, solicitările de ”reorganizare administrativ-teritorială, reducerea instituţiilor şi a numărului de salariaţi din sectorul bugetar”, aplicarea ”în mod diferenţiat a Legii salarizării, în funcţie de interesele politice”, precum și ”intenţia de aplicare a unor politici fiscal-bugetare copiate din perioada 2010, cu restricţii îndreptate doar împotriva salarizării şi batjocoririi angajaţilor, care oricum se află la limita unui trai decent”.

”Identificăm cam aceleași tipare ca în 2010, când clasa politică a găsit vinovați bugetarii, în timp ce ei făceau cheltuieli și sifonau bani. Am ajuns să vedem orizontul ăla din 2010 în care s-au luat măsuri împotriva bugetarilor, populația țării a aplaudat, iar după câțiva ani s-a dovedit că lucrurile mergeau în alte direcții. Ei stăteau liniștiți și își făceau lucrurile cum știau mai bine: sifonând bani, angajând cheltuieli nejustificate sau, în cel mai bun caz, neoportune.”, a declarat, pentru Făclia Cluj, Bogdan Șchiop (foto), președintele FNSA.

Un exemplu de cheltuieli pe care FNSA le consideră nejustificate este cel prin care ”politicienii, prin firmele de casă ridicau săli de sport în toate satele din România, situate în zone îndepărtate de şcoală, care nu sunt folosite nici azi, deoarece este imposibil ca elevii să străbată distanţele mari, până la sală şi înapoi la şcoală, într-o oră, circulând pe marginea drumului. Este doar un exemplu banal. Prin care s-au sifonat sume colosale, justificând interesul general.”

Sindicaliștii cer și diminuarea subvenților partidelor politice

FNSA susţine adoptarea ”de urgenţă” a unui act normativ, care să conţină mai multe prevederi, pe care le prezentăm în continuare.

”1. APLICAREA ÎN INTEGRALITATEA EI A LEGII NR. 153/2017 privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, ELIMINAREA ORICĂROR FORME DE DISCRIMINARE între diferitele categorii de salariaţi din sectorul bugetar şi chiar din aceeaşi instituţie.

2. INTERZICEREA, ÎN SECTORUL BUGETAR, A CUMULULUI PENSIEI CU SALARIUL, fără excepţii.

3. DEPOLITIZAREA ADMINISTRAŢIEI PUBLICE, până cel mult la nivelul funcţiei de subsecretar de stat în administrația publică centrală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs) și până la cel mult cea de viceprimar, respectiv de administrator public în administrația publică locală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs).

4. ÎNCETAREA MANDATELOR PRIN NUMIRE A TUTUROR CONDUCĂTORILOR INSTITUŢIILOR CU ATRIBUŢII DE CONTROL, organizarea de concursuri şi angajarea unor persoane competente, independente politic, care să nu răspundă comenzilor celor care i-au numit.

5. ASIMILAREA EVAZIUNII FISCALE DE LA PRAGUL DE 500 MII LEI ÎN SUS CU INFRACŢIUNI DE SUBMINARE A ECONOMIEI NAŢIONALE şi înăsprirea pedepselor în acest sens.

6. RECUPERAREA TUTUROR PREJUDICIILOR FISCALE constatate de către instanţele de judecată.

7. ÎN CAZUL REORGANIZĂRII ȘI DESFIINȚĂRII UNOR POSTURI ÎN INSTITUŢIILE PUBLICE, INTERZICEREA ÎNFIINŢĂRII DE NOI POSTURI ŞI ANGAJAREA DE PERSONAL CU ATRIBUŢII SIMILARE CELOR DESFIINŢATE, TIMP DE DOI ANI, în vederea evitării practicilor conducătorilor politici de angajare a obligaţiilor de partid sau de externalizare a serviciilor către firmele conectate la organizaţia politică, atribuirea către acestea a unor contracte mult mai costisitoare ca şi impact bugetar decât păstrarea unor angajaţi

8. ÎNCETAREA TUTUROR DELEGĂRILOR SAU TRANSFERURILOR ŞI ORGANIZAREA DE CONCURSURI.

9. APLICAREA ÎN TOT SECTORUL ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ A PROIECTULUI PILOT promovat de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, privind angajările, în concordanţă cu prevederile Codului Administrativ.

10. DIMINUAREA CU 80% A SUBVENŢIILOR PENTRU PARTIDELE POLITICE sau încetarea suportării de la bugetul statului a costurilor ocazionate de cazarea parlamentarilor, transportul acestora şi susţinerea birourilor parlamentare, în mare, reducerea privilegiilor acordate acestora.

11. RESPECTAREA DE CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI A MEMORANDUM-URILOR ASUMATE PE LEGEA SALARIZĂRII ŞI INCĂ NEAPLICATE.”

”Ne-am săturat de toată clasa asta politică, care a infestat cu oameni din lumnea politică toate instituțiile, cu oameni care nu au nici o pregătire, și nu au nici măcar capacitatea de a înțelege legea. Subvenția aia de sute sau zeci de milioane – ce fac partidele politice cu banii ăia? Pentru ce dăm banii ăia la partidele politicele? Nu am văzut un partid să spună că renunțăm la suma asta și achiziționăm din ea incubatoare pentru nou-născuți, de exemplu.”, mai spune președintele FNSA.

Se prefigurează acțiuni comune ale sindicatelor

Nu în ultimul rând, FNSA susține că va ”solicita o întâlnire cu toate federaţiile reprezentative din sectorul de activitate Administraţie publică, în vederea pregătirii acestei acţiuni comune, pentru blocarea activităţii în sector”.

”În primă fază o să ne întâlnim cu federațiile din cadrul Confederației din care facem parte, dar am solicitat întâlniri și cu federații din alte sectoare de activitate. Acum sunt la întâlnire cu colegii noștri din Finanțe. Toată lumea arată cu degetul ANAF-ul, care nu și-ar face treaba. În multe cazuri, angajații ANAF-ului identifică probleme foarte mari și, pe undeva, la un alt nivel, există un interes ca problemele să fie ascunse într-un sertar sau să se amâne soluționarea lor. Suntem în situația în care, atunci când salariatul îi face treaba, dacă vin firme mari cu avocați puternici, ei sunt lăsați baltă, li se refuză ajutorul oferit de instituție, lucru care nu mai mai poate continua. Trebuie să reacționăm cu toții, la unison.”, mai afirmă Bogdan Șchiop, sub rezerva faptului că, deocamdată, nu există o confirmare oficială, dar nici o negare, a textului Ordonanței prvind noi măsuri fiscal-bugetare.

Din informațiile neoficiale obținute de Făclia Cluj, la Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social premierul Nicolae Ciucă ar fi declarat că nu este de acord cu această variantă a Orodonanței incriminate de sindicate.

Reamintim că această poziție a FNSA vine în contextul protestelor făcute și de alte federații sindicale, cum ar fi Sanitas, din Sănătate sau a trei federații din Învățământ.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut