Încă o construcție electorală pe scena politică

Dacă partidele de opoziție, mai puțin AUR, au în vedere să meargă la alegerile de anul viitor sub umbrela unui pol de dreapta, se pare că și cei de la putere se gândesc la varianta unei alianțe electorale. Este vorba de blocul democrat, despre care, spun unii liberali nu s-a discutat oficial, nimic.

În ochii unora din opoziție, o astfel de construcție va apărea doar dacă aceasta va servi exclusiv intereselor celor care o vor alcătui, nicidecum pentru a scoate țara din vreun impas.

Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu, atrage atenția că decizia liberalilor în sensul unei construcții alături de PSD va avea în vedere strict agenda personală și lupta pentru funcții din interiorul PNL.

„PNL a renunțat la liberalism în momentul în care a rupt alianța cu USR. Prin transformarea partidului în anexa la guvernare a PSD, liberalismul a rămas treptat doar în numele PNL. Politicile guvernamentale au fost din ce în ce mai dominate de PSD, iar odată cu preluarea funcției de premier rolul PNL a ajuns și mai marginal în actuala guvernare. Liberalii au preferat să sacrifice oamenii, dezvoltarea României, doar de dragul menținerii unor funcții guvernamentale și ale beneficiilor specifice. Zbaterile de acum ale liberalilor nu vin din grija pentru oameni sau pentru mediul de afaceri, ci pentru că au ajuns la 15% în sondaje. Despre asta este vorba, pentru că anul viitor avem alegeri și se tem de un dezastru. Va fi decizia conducerii PNL dacă rămân la guvernare sau nu, dacă fac un bloc politic sau nu. Dar repet oricare va fi această decizie, ea va avea în vedere strict agenda personală și lupta pentru funcții din interiorul PNL.  Principiile și valorile au fost aruncate pe geam de doi ani de zile și nu mai este de mult vorba despre ele, în pofida fumigenelor din declarațiile liderilor PNL”, a spus Oana Murariu.

Pe de altă parte, deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, subliniază că până în prezent nu a existat nicio ședință oficială pe acest subiect.

“Ca de fiecare dată, pe chestiunile de organizare sau optiuni politice îmi exprim poziția în interiorul partidului, doar după aceea în spațiul public. Până acum nu a existat nicio ședință la nivel național, județean sau local în care să se discute un astfel de subiect”, a spus Radu Moisin.

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Consiliului Național al PSD, senatorul Vasile Dîncu a atins printre altele tema construcției „blocului democrat”.

Liderul PSD Cluj a declarat că nu știe dacă realizarea „blocului democrat” este soluția cea mai bună, precizând că „deceniul liberalilor conduși de Iohannis” ar trebui să aibă un decont. Vasile Dîncu a explicat că social democrații nu trebuie să deconteze la alegerile viitoare alături de Iohannis ceea ce președintele a spus că „România a devenit stat eșuat”.

Luni seara, premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat, că nu a decis în acest moment dacă va candida la Preşedinţia României, precizând că va susţine un preşedinte de stânga şi nu exclude o alianţă cu PNL la alegeri.

„Cred că România trebuie să aibă un preşedinte de stânga. Este evident că marile provocări sunt crizele sociale, echitatea socială. Trebuie să existe – după 20 de ani de preşedinte de dreapta – trebuie să vină un preşedinte de stânga. Sunt mai mulţi colegi ai mei, oameni care nu sunt acum în partid, care pot accede la această funcţie. Eu voi susţine un preşedinte de stânga. (…) Întâi să-mi duc provocările pe care le am şi o să am discuţii cu colegii”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă există vreo variantă ca PSD să facă alianţă cu PNL pentru alegeri, Ciolacu a răspuns: „Nu exclud absolut nimic în politică”.

„Nu e uşor de realizat, sunt stânga şi dreapta, dar trebuie să recunoaştem că această coaliţie a adus o stabilitate României şi o stabilitate în toată zona mult aşteptată. Uitaţi-vă în Bulgaria – încă nu este foarte stabilă, Austria nu contează foarte mult geostrategic în acest moment, dar România şi Polonia contează imens geostrategic în acest moment”, a adăugat Ciolacu.

Anca M. COLIBĂȘANU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut