Încă 65 de locuri redistribuite în creșele clujene

Criza locurilor din creșele publice se repetă în fiecare an, iar în 2021 sunt chiar și mai puține, din cauza restricțiilor asociate pandemiei. Această criză îi determină pe mulți pe părinți să apeleze la grădinițele private, însă costurile sunt altele.

Cele 65 de locuri au fost repartizate copiilor aflați pe lista de așteptare, acestea fiind obținute din locurile neconfirmate sau la care părinții au renunțat la ultima repartizare din 1 octombrie (352 de locuri). De asemenea, lucrările la creșa de pe str. Meziad sunt realizate în proporție de 85%, iar la începutul lunii decembrie va fi emis ordinul de convocare pentru recepție. În luna aprilie a acestui an, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Attila-Zoltán Cseke, în vizită la Primăria Cluj-Napoca, a semnat, alături de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, contractul privind predarea către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții SA, a amplasamentului (clădire cu destinație de creșă și teren aferent) pentru obiectivul de investiții „Extindere creșă Sp+P+E cu un corp cu destinația de creșă și spații administrative aferente funcțiunii de creșă, branșamente de utilități și deviere rețea edilitară subterană de apă, Aleea Meziad, nr. 4. Proiectul a prevăzut extinderea creșei existente „Ursulețul” prin construirea unui nou corp de clădire, în care se vor amenaja săli de joacă și activități, grupuri sanitare, săli de dormit pentru copii și alte facilități. Creșa va avea o capacitate de 90 de locuri, pentru 6 grupe de copii de vârstă antepreșcolară. Clădirea este construită pe o suprafață de 598 mp, cu un teren de 3.867 mp. De asemenea, vor fi amenajate două terase circulabile verzi, înierbate, iar accesul la fiecare nivel va fi facilitat de lift pentru persoane, precum și ascensor montcharge pentru alimente.

„Nivelul calității vieții la Cluj poate fi crescut doar prin proiecte care vin în ajutorul cetățenilor. Așadar, le aduc aminte tuturor că vom acționa pe principiul niciun cartier fără școală, creșă, grădiniță, parcuri pentru a ne asigura că direcția de dezvoltare este una similară orașelor europene”, a declarat primarul Emil Boc. Valoarea totală a investiției este de 10.742.995,09 lei din care 4 mil. lei de la bugetul local, iar restul sunt sume preluate de către C.N.I. S.A..  Primăria Cluj-Napoca mai are în faza de pregătire avansată alte două creșe, Parcul Feroviarilor (Mărăști) și str. Negoiu (Mănăștur), iar pe termen mediu creșe în cartierele Dâmbul Rotund și Borhanci. Cea din Parcul Feroviarilor va avea 4 grupe, costurile se ridică la aproape 10 milioane lei. Imobilul cu trei niveluri unde funcționează Grădinița Căsuța Poveștilor, de pe strada Parcul Feroviarilor din Cluj, va fi reabilitat și va primi și funcțiunea de creșă. Grădinița cu cele trei grupe va rămâne să funcționeze în continuare la parter, urmând ca la etajul I, spațiul să fie reamenajat pentru 4 grupe de creșă, iar la mansardă să fie amenajare spații conexe care să deservească atât grădinița cât și creșa.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut