În weekend sărbătorim Nunta lui Figaro!

În data de 18 septembrie s-au împlinit 104 ani de la semnarea actului de înființare a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, iar cu această ocazie a fost anunțată și deschiderea stagiunii 2023-2024 cu o premieră de mult așteptată: Nunta lui Figaro de W. A. Mozart.

Spectacolul va fi prezentat în weekend, sâmbătă și duminică, de la ora 18:30, în două reprezentații de excepție. Acesta reprezintă a cincea producție a operei „Nunta lui Figaro” în cadrul instituției și se remarcă prin participarea unor tineri soliști talentați, membri ai Studioului de Operă Lya Hubic. Acest studiou reprezintă un program cultural-artistic unic în România, dedicat formării și perfecționării tinerilor artiști de operă, sub egida Operei Române din Cluj-Napoca. Este un proiect liric internațional de selecție, promovare și performanță profesională a tinerilor artiști. Acest proiect a primit sprijinul generos al Operei Naționale București, care a donat costumele și decorul din producția lor anterioară. Cu toate acestea, aceste elemente au fost reimaginate și aduse la o notă de originalitate de către Dragoș Moldovan, un student talentat la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, contribuind la un spectacol cu adevărat unic.

Ambele premiere, cea de sâmbătă și cea de duminică seara, vor fi sub conducerea muzicală a Maestrului dirijor David Crescenzi și vor fi regizate de Mihaela Sandu, regizor artistic al Operei Naționale Române Cluj-Napoca din anul 2008. Aceasta a mărturisit că montarea operei „Le nozze di Figaro” este un proiect pe care și-l dorea de mult timp și că, în această producție, a încercat să mențină umorul subtil al poveștii și să sublinieze intrigile puterii, care constituie tema principală a acestui spectacol, mai degrabă decât tema iubirii. De asemenea, a menționat că patetismul exagerat al poveștii va fi întreținut de costumele stilizate în stil rococo, evidențiind astfel artificialitatea conținutului poveștii.

În încheiere, Florin Estefan a explicat că „Le nozze di Figaro” va fi singura premieră a anului și a dezvăluit că, în luna octombrie, spectacolele de operă vor fi mai puține, deoarece echipa Operei va participa la Sibiu Opera Festival cu spectacolul „Zorba”, vor avea reprezentații pentru „La Fanciulla Del West” de Puccini, care necesită cel puțin o săptămână de montare și repetiții, și vor fi prezenți la Toamna Muzicală Clujeană.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut