În țesătura liniștii: Expoziția comemorativă a artistei Gazdáné Olosz Ella

Muzeul de Artă Cluj-Napoca găzduiește în prezent o expoziție deosebită care își propune să aducă în prim-plan universul artistic al artistei de artă textilă, Gazdáné Olosz Ella. Această expoziție, intitulată „Interpretarea liniștii”, reprezintă un moment profund de reflecție și omagiu adus artistei și moștenirii sale artistice, fiind organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, care tocmai s-au încheiat.

Ceea ce izbutește să captureze expoziția cu o frumusețe aparte este paleta sa de culori, subtile și pământii, care îmbrățișează privitorul încă de la intrarea sa în sălile muzeului. Culorile pământului aduc cu sine o simplitate atemporală, care ne reamintește de rădăcinile noastre străvechi, de conexiunea profundă cu originile și cu arhaicul spiritual al culturii noastre. Această legătură transcende granițele geografice și culturale, îmbrățișând întregul fond spiritual al umanității.

Gazdáné Olosz Ella, în timpul vieții sale, și-a propus să creeze o punte de legătură între arhaic și modern, între est și vest, prin arta ei inovatoare. Dorința ei a fost să sintetizeze tradițiile și tehnicile vechi cu noile tendințe și estetici contemporane. Aceasta este o aspirație care se reflectă în fiecare țesătură și tapiserie pe care le-a creat. În fiecare operă, putem descoperi acest efort de a aduce laolaltă timpurile și spațiile, creând astfel o experiență artistică în care fiecare privitor poate găsi ceva personal și familiar.

Parcursul artistic al lui Gazdáné Olosz Ella a fost unul marcant și diversificat. Ea și-a început studiile la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu în 1955 și și-a continuat formarea în domeniul textil și al artei decorative. Anii ’70 au reprezentat o perioadă de transformare semnificativă în cariera sa. Călătorește la Viena, München, Londra, Madrid, Florenţa, Roma şi Milano, vizitează celebrele galerii ale acestor orașe, intră în atmosfera Bienalelor de la Veneţia, Documenta de la Kassel, Festivalurilor Picturii de la Cagnes sur Mer. Acest contact cu multiple influențe culturale și artistice a contribuit la conturarea stilului ei inconfundabil.

Călătoriile în locuri cu tradiție profundă în arta țesutului au jucat un rol crucial în evoluția creativă a artistei. Din Grecia și Egipt până în Turcia și Asia Centrală, ea a explorat tehnici străvechi și a reușit să le integreze în creațiile ei moderne. Un exemplu notabil este utilizarea tehnicii arhaice a ihatului, pe care a descoperit-o în Afganistan și a transpus-o în experimentele ei ulterioare de tapiserie din anii ’80.

Expoziția actuală este o călătorie în lumea simbolurilor și a semnificațiilor multiple. Folosind o paletă de culori în care predomină ocrul roșu, acajuul, ruginiul, șamoa, dar și albastrul petrol sau mineral, opere precum Vârste: Desfășurare- Desăvârșire-Consolidare-Sfârșire (1987), Visul țesătoarei (1988), Sirena (1977), Intimitate (1971), Dorință (1963), Pasăre (1973), Omagiu (1974) explorează teme precum libertatea spirituală, transformarea umană și feminitatea.

Expoziția „Interpretare liniștii” este o oportunitate rară de a explora creația plină de profunzime a lui Gazdáné Olosz Ella. Aceasta oferă privitorilor șansa de a se conecta cu tradiția și modernitatea, cu spiritualitatea și expresia individual. Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca până în data de 27 august.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut