În plină criză în Sănătate, numit noul cap al Casei care administrează banii

În plină criză din Sănătate provocată de un buget insuficient acordat medicilor de familie și a medicilor de specialitatea din ambulator prevăzut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost numit un nou președinte al CNAS. Este vorba de medicul de familie Valeria Herdea numit printr-o decizie a prim – ministrului Marcel Ciolacu luni, 15 ianuarie 2024.

Valeria Herdea este medic primar medicină de familie profil pediatrie, doctorand  la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie Târgu Mureş, având ca temă de cercetare: „Modelul decizional în vaccinarea copiilor din România – intervenţii preventive precoce în reţeaua de asistenţă medicală primară”. 

Este preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România. De asemenea, este membru al Comitetul  Național de Coordonare al Activităților de Vaccinare. Este o apropiată a PNL, având o activitate de advocacy bogată la nivelul administrației prezidențiale. De altfel, în anul 2019, a fost distinsă cu Ordinul meritul sanitar în grad de cavaler de către președintele României, Klaus Iohannis. 

Conducerea interimară a CNAS a fost asigurată de Cristian Georgică Celea, general SRI în rezervă, fost președinte al Casei de Asigurări de Sănătate în perioada 2003-2005, în timpul guvernului Adrian Năstase, și fost manager al spitalului SRI Agrippa Ionescu. Acesta a devenit șef interimar al CNAS după ce Andrei Baciu și-a dat demisia, Baciu fiind revocat din funcție în luna decembrie a anului trecut.

Medicii clujeni de familie ies la proteste

Dacă nu vor crește tarifele de decontare medicii de familie au anunțat că de la 1 februarie nu vor mai încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. „În aceste condiții de la 1 februarie 2024 nu vom mai semna contract cu Casa și nu știu ce se va mai alege. În asemenea condiții, am falimenta majoritatea dintre noi. Nu am crezut că putem să ajungem aici ca stat european, care și-a luat angajamentul față de Banca Mondială să aibă o medicină de familie performantă. După ce am făcut investiții în dotări, angajări ca să ne extindem echipa ca să putem să acordăm servicii de calitate pacienților, ne aflăm în imposibilitatea de a plăti cheltuielile de funcționare ale cabinetului.”, a declarat pentru ziarul „Faclia” președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj, dr. Emiliana Costiug. 

Medicii de familie, dar și cei de specialitate din ambulatoriu din țară au ieșit deja la proteste. Medicii de familie clujeni vor protesta mâine împotriva finanțării insuficiente a medicinei de familie în fața Casei de Asigurări de Sănătate Cluj. „Luni s-a depus cerere ca să fie un protest legal și joi între orele 9:00 și 11:00 vom protesta în fața Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.”, a precizat dr. Emiliana Costiug, reprezentanta medicilor de familie din Cluj.

Tia SÎRCA

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut