În opt domenii de activitate salariul mediu trece de 5.000 lei

Salariul mediu net a scăzut în luna ianuarie cu 225 lei (6,2%) faţă de luna precedentă, la 3.395 lei a acestui an, cele mai marri salarii fiind obținute în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (8.107 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.732 lei).

În prima lună din acest an, în majoritatea activităţilor din sectorul economic salariul mediu net a scăzut faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării în decembrie de prime ocazionale (trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, salariile au scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici, cât şi a angajărilor de personal cu salarii mai mici faţă de medie.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că cele mai semnificative scăderi salariale, între 16% şi 24%, au fost înregistrate în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din tutun, transporturi pe apă, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, industria metalurgică, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.
Cele mai importante creşteri salariale, de 5,4%, au fost consemnate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale salariului faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (cu 2,6%), în administraţie publică (cu 1,3%), respectiv în învăţământ (cu 1,1%).
Comparativ cu ianuarie
2020, salarial mediu net a crescut cu 6,5%. Indicele câştigului salarial real a fost 103,4% pentru ianuarie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi 92,6% faţă de luna precedentă.

Top salarii peste 5.000 lei

1. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice 8.107 lei

2. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 7.458 lei

3. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 7.011 lei

4. Activităţi de servicii anexe extracţiei 6.071 lei

5. Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 5.778 lei

6. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 5.544 lei

7. Activităţi de editare 5.381 lei

8. Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public (exclusiv forţele armate şi asimilaţi) 5.051 lei

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut