Habarnist cu portofoliu în regulă: Noul ministru al Finanțelor nu știe nici măcar cât este salariul minim

Dan Vîlceeanu (foto) recent numit ministru al Finanţelor a fost întrebat marți, în cadrul unei conferințe de presă, care este salariul minim net în România, iar răspunsul său a fost 1.600 de lei, în loc de 1.386 lei, cât este cu adevărat.


„Salariul minim net în România este în jur de 1.600 de lei. Este 2.380 salariul minim brut deci nu are cum să fie 1.300 lei”, a afirmat Vîlceanu, după ce jurnaliştii prezenți la confeerința de presă i-au atras atenţia că salariul minim net este 1.386 lei.
Evident, Vîlceanu s-a înșelat și în privința ”brutului”, care este de 2.300 lei, începând încă din 13 ianuarie acest an.

Reamintim că Vîlceanu a fost propus și susținut pentru portofoliul de la Finanțe de actualul prim-ministru Florin Câțu, care a afirmat recent că nu știe cât este prețul pâinii, deoarece el ”nu consumă”.

Nici cu impozitele nu stă mai bine

Tot Dan Vîlceanu a afirmat că neimpozitarea salariului minim, chiar şi pentru anumite categorii de contribuabili, este o măsură greu de aplicat în acest moment, deoarece ar descchide o ”cutie a Pandorei”, pentru că odată ce va exista o categorie de contribuabili care nu plăteşte taxe şi alţii vor dori să beneficieze de acelaşi regim. Evident domnia sa pare a nu avea habar că există mai multe categorii de contribuabili care deja beneficiaza de acest reegim. Este vorba despre IT-iști și desspre cei care activează în sectorul construcțiilor – și aici lista este foate lungă, fiindd vorba și despre domenii de activitate adiacente, începând de la exploată de piatră până la executarea de geamuri, sau de la fabricarea de var până la cea de cărămizi.
„E o măsură pe care mi-e greu să cred că o putem aplica în acest moment. Vorbeam de consolidare fiscală, de acoperirea cheltuielilor, dacă venim cu această măsură o să avem o mare problemă bugetară. (…) Mi-e greu să cred că odată ce deschidem cutia Pandorei, vom mai putea opri generalizarea unui asemenea proiect. Odată ce ai creat o categorie care nu plăteşte taxe, toate celelalte vor dori să fie în aceeaşi situaţie. Să vedem ce se va întâmpla, suntem cu ochii pe deficit, pe execuţia bugetară. În funcţia de ministru de finanţe sunt cel criticat în permanenţă, pentru că nu trebuie să fiu mână largă”, a
afimat Vîlceanu, citat de Agerpres.
Vîlceanu s-a referit la propunerea ministrului Economiei, Claudiu Năsui, privind neimpozitarea salariului minim într-un sector privat, care ar putea fi HoReCa.

Nu știe nici ce solicită sindicatele

Privind o posibilă calculare a salariului minim în funcție coşul minim de consum pentru un trai decent măsură solicitată de confederația sindicală Cartel Alfa, Vâlceanu a spus acesta este o discuţie complicată”, deoarece preţurile se modifică şi astfel și valoarea coşului minim se modifică. „Este o discuţie destul de complicată, complexă, pentru că preţurile se modifică constant şi evident şi valoarea coşului minim se modifică constant. Asta ar însemna o impredictibilitate în aplicarea acestei măsuri. Cred că salariul minim ar trebui să rămână ca şi acum stabilit prin acordul între patronat şi sindicate”, a spus şeful de la Finanţe, care a uitat că tocmai sindicatele au solicitat această măsură.


Majorarea pensiilor?

Privind o eventuală majorare a pensiilor, el a spus că autorităţile vor analiza dacă se pot angaja la un astfel de demers. „Vom analiza dacă putem să ne angajăm la o creştere de pensii. Legea cu majorarea pensiilor cu 40% nu se putea aplica. Nu am votat Legea pensiilor. Am făcut acea contestaţie la Curtea Constituţională şi am câştigat-o”, a mai spus Dan Vîlceanu.

 

Dan Vîlceanu (42 de ani) a fost președinte al tineretului PSD Gorj (2006 – 2009), apoi s-a mutat la PDL Gorj, unde a fost secretar executiv (2011-2012) și președint (2013 – 2015), după care, în urma fuziunii cu PNL, a condus filiala acestui partid până acum. El a ocupat funcția de director economic la firma Trefo SRL, deținută de mama sa, Elisabeta Vîlceanu, companie care, conform datelor publice, a derulat în 2020 contracte de peste un milion de dolari cu companii de stat – CET Govora, Compania Locală de Termoficare Colterm, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut