In memoriam | Ileana Michaela Bocu (1954-2022)

Cultura este suma tuturor formelor de artă, de iubire și gândire”, spunea scriitorul și ziaristul francez Andre Malraux. Un om care a iubit arta și cultura, un spirit neobosit care s-a dedicat profesiei nobile de a face cunoscută publicului clujean viața culturală a orașului a fost jurnalistul Michaela Bocu, trecută recent la cele veșnice. Redactor al cotidianului Făclia (denumit o perioadă Adevărul de Cluj) din 1986 până la retragerea din 2017, aici ocupând și funcții de conducere, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru de onoare al Uniunii Epigramiștilor din România, Michaela Bocu a colaborat, totodată, la diferite reviste cultural-literare, precum și în cadrul a numeroase volume colective. Din activitatea D-sale nu au lipsit acțiunile cultural-umanitare, fiind distinsă, de-a lungul carierei, cu importante premii pentru contribuțiile sale meritorii.

O educație aleasă

Născută la Cluj-Napoca, ziarista Michaela Bocu s-a format încă din copilărie într-un mediu spiritual de înaltă calitate, în care s-au îngemănat armonios artele vizuale (pictură, sculptură…) și artele spectacolului (operă, filarmonică, teatru…). A urmat cursurile Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj, între anii 1961 și 1973 și, în paralel, pe cele ale Școlii de Muzică și Arte Plastice, secția pian (1961-1968). A absolvit Facultatea de Filologie, Secția Engleză-Română (1974-1978), cu o teză despre „Baladele populare engleze și românești. O privire comparativă”.

Între anii 1978 și 1986 a activat ca secretar-documentarist în cadrul Institutului Agronomic din Cluj-Napoca. S-a afirmat în calitate de jurnalist prin colaborările la publicații precum Echinox, Tribuna, Steaua, Orașul, Ramuri, în paginile cărora a fost prezentă cu numeroase cronici pe teme literare și muzicale, tablete, reportaje vizând subiecte culturale, educaționale și de cercetare. Și-a început cariera în presa profesionistă în 1986, redactor al cotidianului Făclia, șef al Departamentului Cultură.

Celebrele Gale „Medicină-Artă-Cultură”

Un alt capitol de interes, pe care Michaela îl lasă moștenire vieții culturale, este reprezentat de Galele „Medicină-Artă-Cultură”, organizate împreună cu prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Membru de Onoare al Academiei Române.

Inițiativa, care a debutat în primăvara anului 1997, a atins anul acesta o frumoasă încununare, un ciclu de 25 de ani. Ani în care clujenii au avut în fața lor personalități marcante ale vieții culturale, spirituale și științifice. Amintim doar câteva – Nicolae Hâncu, Horia Bădescu, Marius Bojiță, Mircea Popa, Adrian Popescu, Negoiță Lăptoiu, Margareta Catrinu, Ioan Ștefan Florian, Aurel Rău, Vasile Igna, Constantin Cubleșan … și mulți alții.

Concepute inițial ca reuniuni lunare ale elitelor culturale şi ştiinţifice clujene, iar ulterior dobândind o amploare şi un impact naţional şi chiar international, aducând în prim-plan subiecte din domenii multiple, dar conexe – medicină, filosofie, literatură, muzică, arte plastice, ştiinţe economice, geografie sau ştiinţe istorice, Galele s-au impus prin sute de conferințe tematice, concerte ale Operei Naționale Române și ale Filarmonicii de Stat „Transilvania”, recitaluri poetice și expoziții de arte plastice, rămânând în continuare un eveniment-reper în sfera culturală a orașului.

Activitatea umanitară

Numele ziaristei clujene Michaela Bocu se leagă și de o serie de acțiuni cultural-umanitare, realizate în colaborare cu galeristul Hans-Joachim Grove și soția acestuia, dr. Maria Rodica Grove. În 2021, Fundația condusă de cei doi, Grove-Moldovan Art-Foundation Braunschweig, a lansat Premiul de artă și cultură „GROMO”, dedicat artiștilor plastici germani și români.

Premii și distincții

Menționez câteva dintre premiile și diplomele obținute de Michaela Bocu în carieră: Premiul pentru cea mai bună mediatizare (în presa scrisă) a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, 2006; Trofeul Presei (cat. Presă scrisă) în cadrul Târgului Gaudeamus – Carte de învățătură, 2004-2005-2006; Diplomă acordată de Facultatea de Științe Politice și Administrative din Cluj/Catedra de Jurnalism, pentru contribuția la dezvoltarea învățământului jurnalistic clujean, 2003; Diplomă acordată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști pentru stimularea vieții culturale și artistice, 2005…

Să ne amintim de Doamna Michaela Bocu, o prezență activă, un nume în presa scrisă clujeană, un om cu suflet frumos. Să ne amintim că, lecturându-i materialele ample, am descoperit, zi de zi, vibrația cultural-artistică a orașului nostru și nu numai.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut