În fotoliul de orchestră | Prestație de excepție la Filarmonica de Stat „Transilvania”

*vineri, 13 mai, ora 19.00*

Stagiunea 2021-2022 a Filarmonicii de Stat Transilvania” continuă cu un nou concert susținut de orchestra clujeană. Solistul invitat pe care îl va acompania de această dată este nimeni altul decât pianistul Gottlieb Wallisch. Muzicienii vor evolua sub conducerea dirijorului Achim Fiedler.

Repertoriul de vineri seara stă sub semnul simbolismului. Uvertura schubertiană în stil italian nr. 2 confirmă negreșit talentul compozitorului 
austriac și constituie, prin efervescența vizibilă, dovada pentru care muzica italiană a ajuns recunoscută la nivel mondial. 
Fantezia “Wanderer” continuă programul muzical aparte și ne poartă, la nivel imaginar, într-o incursiune simbolică, a căutării, pornind de la 
mitul călătoriei, al pelerinului. 
Franz Liszt semnează varianta pentru pian și orchestră a acestei opere schubertiene, cea pe care vom avea ocazia să o audiem și noi la Cluj-Napoca.
Igor Stranvinski face, de asemenea, parte din repertoriu, inspirându-ne cu Suita de balet „Pulcinella”, în ultima parte a programului. 
Originile personajului Pulcinella se regăsesc în commedia dell'arte, acesta devenind cu timpul reprezentativ pentru teatrul de păpuși napoletan.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.

Biletele la concert se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3) sau online de pe site-urile 
www.entertix.ro. şi www.myticket.ro.

Gottlieb Wallisch

Pianist multipremiat de-a lungul carierei, Gottlieb Wallisch sa născut la Viena în anul 1978 și a urcat pe scenă pe când avea doar 7 ani. La vârsta de 12 ani debuta la Golden Hall, în sediul orchestrei Filarmonicii din Viena. A studiat sub îndrumarea profesorilor Heinz Medjimorec, Pascal Devoyon și Oleg Maisenberg. Cariera sa internațională a început ca urmare a prestației de excepție, la 17 ani, în cadrul concertului beethovenian pentru pian Nr. 5, „Imperialul”, unde a performat alături de Sinfonia Varsovia, sub bagheta dirijorului Yehudi Menuhin. A cântat pe scene mari ale lumii și a fost prezent la festivaluri de prestigiu (Lucerna, Salzburg, Moscova, Singapore, Bonn etc.) Dintre orchestrele ce l-au acompaniat amintim Filarmonica din Viena, Vienna Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Gustav Mahler Youth Orchestra, Hessische Rundfunk Sinfonieorchester, Stuttgart Chamber Orchestra sau Musica Angelica Baroque Orchestra din Los Angeles. Începând din octombrie 2016, Gottlieb Wallisch este profesor de pian la Universitatea de Arte din Berlin, anterior predând la Universitatea de Muzică din Geneva și la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta.

Achim Fiedler

Achim Fiedler s-a născut la Stuttgart în 1965 și a studiat inițial vioara cu Saschko Gawriloff iar muzica de cameră alături de cvartetul Amadeus la Hochschule für Musik und Tanz din Köln. Cariera sa de dirijor s-a șlefuit la Milano, cu profesorul Franco Gallini și în orașul natal cu Thomas Ungar, la Musikhochschule. A fost invitat în repetate rânduri în calitate de cercetător în cadrul Tanglewood Music Center Summer Courses (SUA). Ulterior a devenit asistent al lui Bernard Haitink și Carlo Maria Giulini. Câștigător al grantului Herbert von Karajan în anul 1997, Achim Fiedler a fost distins cu premii la numeroase competiții internaționale de profil, printre care locul 1 la Cadaqués Orchestra International Conducting Competition din Spania (1996). Printre orchestrele cu care a colaborat se numără Berliner Symphoniker, Konzerthausorchester din Berlin, NDR Radiophilharmonie din Hanovra, Wiener Kammerorchester, Real Orquesta Sinfónica din Sevilla și Orquesta Filarmónica din Gran Canaria. Începând din anul 1998 și până în 2012, Achim Fiedler a dirijat în cadrul Festivalului de la Lucerna. A fost, totodată, dirijor principal al orchestrei de cameră Folkwang din Essen.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut