În fotoliul de orchestră | Pianista Aurelia Vișovan pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”

*vineri, 27 mai 2022, ora 19*

Seara de vineri ne prilejuiește o reîntâlnire îmbucurătoare cu Aurelia Vișovan, pianistă recunoscută la nivel internațional. Sub conducerea muzicală a dirijorului Paul Mann, aceasta va fi acompaniată de orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, într-un concert simfonic ce se anunță memorabil.

Publicul meloman este invitat să audieze cu această ocazie Concertul nr. 2 în Mi major pentru pian, op. 59 de Moritz Moszkowski și Simfonia nr. 1 în mi minor, op. 39 de Jean Sibelius.

Aurelia Vișovan

S-a născut la Sighetu Marmației, în 1990. A studiat pianul alături de prof. Monica Chifor la Școala de Muzică din Sighet. Ulterior, sub îndrumarea prof. Adriana Bera, a continuat să se perfecționeze, absolvind Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Începând din anul 2011, Aurelia Vișovan a urmat și cursurile Universității de Muzică și Arte Performative din Viena, unde a studiat pianul cu Martin Hughes și respectiv clavecinul cu Gordon Murray, absolvind în 2017. La sfârșitul lunii octombrie anul trecut, Aurelia și-a susținut teza de doctorat în cadrul conservatorului clujean, fiind pe merit recompensată cu calificativul Summa Cum Laude.

Pe Aurelia Vișovan o vedem performând pe scene precum Großer Saal (Filarmonica din Berlin – aici a debutat în 2013 cu Ceaikovski – Concertul nr. 2, împreună cu “Das Sinfonie Orchester Berlin”, sub bagheta lui Stanley Dodds), Elbphilharmonie (Hamburg), BOZAR, Auditorio de Zaragoza, Brucknerhaus Linz, Die Glocke Bremen, Casa da Musica Porto, Musikverein (Viena), Ateneul Român. A participat la numeroase festivaluri – câteva dintre ele: Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Festivals de Wallonie.

În calitate de solistă a evoluat alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Dresda, Orchestra de Cameră a Radio România, Romanian Youth Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Seto (Japonia), Filarmonica de Stat Transilvania, Orchestra Simfonică din Berlin. În 2017, Aurelia Vișovan a încântat publicul cu premiera mondială a concertului pentru pian semnat George Enescu descoperit recent.

Portofoliul său muzical cuprinde peste 25 de premii obținute la diverse competiții. Merită să amintim că este câștigătoarea ediției 2019 a Musica Antiqua Competition Brugge (fortepiano). A primit Premiul I la Concursul Internațional de Pian Santa Cecilia din Porto, Premiul Special pentru cea mai bună interpretare în cadrul competiției internaționale Premio Jaén, Premiul al cincilea la concursul internațional din Takamatsu și Premiul al doilea în cadrul Paola Bernardi International Harpsichord Competition ce a avut loc la Bologna.

Tânăra pianistă de renume internațional revine pe scena Filarmonicii clujene, unde cel mai recent ne-a bucurat la începutul acestui an, performând împreună cu orchestra care ne este deja familiară.

Aurelia Vișovan este în prezent profesor de pian la Universitatea de Muzică din Nürenberg.

Paul Mann

Unul dintre cei mai audiați dirijori la nivel mondial, Paul Mann s-a născut în Tyneside, Anglia și a absolvit Şcoala de Muzică Chetham și ulterior Universitatea York. A debutat ca pianist și mai apoi s-a afirmat în calitate de dirijor. În 1998 câștiga Concursul de dirijat Donatella Flick, care i-a deschis drumul spre succesul ce avea să vină un an mai târziu, când a fost numit Dirijor Asistent la London Symphony Orchestra.

Până în anul 2008, Paul Mann a activat ca Dirijor Principal la Orchestra Simfonică din Odense (Danemarca). Îl regăsim constant pe scenele din SUA conducând orchestre recunoscute (din Colorado, Oregon, New Mexico) şi spectacole ale companiei New York City Ballet. Dintre colaborări, amintim cele cu Orchestre National de Lille, Orchestra Simfonică din Barcelona, Filarmonicile din Bergen, Luxemburg, Sankt Petersburg, Copenhaga, Orchestra Radio din Norvegia, Orchestra dell’Arena di Verona, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Regală din Scoţia, Opera din Oslo, Orchestrele BBC, Auckland Philharmonia, RAI Torino sau Filarmonica din Malaezia.

În 1999, Mann s-a aflat la pupitru în cadrul concertului dedicat centenarului Duke Ellington cu OSL și Lincoln Center Jazz Orchestra, cu Wynton Marsalis.

Desigur, un succes important din cariera lui Paul Mann este strâns legat de colaborarea dintre London Symphony Orchestra şi formaţia rock Deep Purple, acestea susținând împreună două concerte la Royal Albert Hall. Paul Mann are deja o colaborare prolifică și cu Filarmonica de Stat „Transilvania”, dacă ne aducem aminte, de pildă, de amplul turneu de concerte cu Deep Purple şi orchestra clujeană.

Biletele pentru concertul de vineri seara pot fi procurate de pe site-ul enterix.ro.

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Aurelia Vișovan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut