În comuna Sânmărtin se vede mâna bunului gospodar

An de an urmărim realizările edilitar-gospodărești din comuna Sânmărtin. Localitatea de pe Câmpie se înflorește de pe o zi pe alta.

Nu este ușor să gospodărești nu mai puțin de 8 sate componente, dar primarul Ioan Fărtan asta face de peste 25 de ani, perioadă în care a făcut multe lucruri bune. Nu este altfel nici în această primăvară, când prioritară este introducerea apei potabile, un proiect mai vechi al administrației locale. Deocamdată rețeaua de apă din sursa Gilău a ajuns în satele Diviciorii Mari, Măhal, Târgșor și Sânmărtin, dar în viitor conducta va fi prelungită și în celelalte localități. Dacă până acum gospodăriile satelor dispuneau de apă doar din fântânile aflate lângă locuințe, în prezent o parte a populației are apă la robinet.

O frumoasă realizare a edililor din Sânmărtin, care mai au un proiect cu privire la introducerea gazului metan, având în vedere că conducta centrală trece la doar câțiva kilometri de comună. Să nu uităm toată zona Câmpiei Transilvaniei dispune de gaz metan în subsol, o resursă naturală deosebit de valoroasă, În condițiile actuale ale scumpirilor, multe familii se pun pe gânduri când este vorba de finanțarea lucrărilor de introducere a gazului metan. Efectiv, oamenii de la țară nu pot suporta cheltuielile acestei investiții. Primăria însă nu a renunțat la ideea prelungirii conductei în comună, problema rămâne în continuare pe agenda celor care conduc destinele așezării din împrejurimile municipiului Gherla.

Zilele trecute cetățenii satelor au muncit la curățirea șanțurilor de pe marginea drumurilor. Prin grija Primăriei în satul Sâmboieni au fost betonate șanțurile de scurgere a apei pluviale, o lucrare ce va fi continuată și la Cutca. În ultimii doi ani pe raza comunei au fost construite 5 poduri noi, iar in perioada următoare vor fi reabilitate și podețele de pe drumurile de hotar. Desigur, nu este uitată nici modernizarea străzilor, după ce toate drumurile comunale au fost reparate și asfaltate. Dacă acum 30 de ani în satele Cutca și Ceaba pe timp de ploaie nu puteai intra cu mașina, în prezent se poate circula pe asfalt. Microbuzele de Gherla nu mai întâmpină greutăți să servească aceste rute. În anii 80, în satul Cutca numai pe jos se putea ajunge, să nu mai vorbim de lipsa unui mijloc de transport. Autobuzele circulau numai până în satul Sâmboieni, de acolo profesorii navetiști ajungeau la Cutca pe jos, „escaladând” dealul de 1,5 kilometri. În zilele noastre microbuzele se opresc chiar în fața Școlii Gimnaziale Cutca, unde anul trecut au fost amenajate noi grupuri sociale.

Primarul comunei Sânmărtin, Ioan Fărtan, are în vedere și investițiile sociale. Domnia sa are în plan amenajarea unui miniteren de fotbal cu gazon sintetic în curtea școlii din Cutca. Se realiza de mult acest proiect, dar terenul abrupt creează multe probleme. Dacă nu, investiția se va realiza într-o altă zonă a satului.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut