În comuna Cășeiu noul an a debutat într-o atmosferă de lucru

Așa cum ne-am obișnuit la începutul fiecărui an, de la primarul comunei Cășeiu, Silviu Boldor, căutăm să aflăm ultimele noutăți edilitar-gospodărești. Și totdeauna găsim răspunsuri prompte. Nu a fost altfel nici zilele trecute, chiar dacă primarul era prins în tot felul de treburi organizatorice, ținând cont că așezarea de pe Someș cuprinde nu mai puțin de zece sate componente și nu este ușor să conduci o comună așa de mare.

Înainte de a intra în sediul Primăriei de pe marginea șoselei naționale Dej-Baia Mare, totdeauna studiem afișierul pe care sunt actualizate toate problemele cotidiene (programul de ridicare a gunoiului, întreruperea curentului electric sau întâlnirile periodice cu fermierii), adică tot ce ține de activitatera gospodărească. În biroul primarului se discutau cu directorul Școlii Gimnaziale Cășeiu, prof. Cristian Groșan, aspectele referitoare la reînceperea cursurilor în unitățile de învățământ de pe raza comunei, fiind analizată și situația transportului elevilor și preșcolarilor. În această iarnă, pentru prima dată funcționează grădinița în fostul local al Centrului Turistic din Rugășești, unde cei mici dispun de condiții foarte bune de joacă și studiu.

La momentul vizitei noastre, în zonă nu a fost zăpadă, dar primarul ne-a spus că în prezent în comună sunt trei utilaje de deszăpezire, din care două aparțin firmei cu care Primăria are contract pe perioada iernii. Înainte de Crăciun acestea au și acționat în împrejurimile satelor Guga și Sălătruc.

În aceste două localități rurale, toamna trecută au început lucrările de introducere a apei potabile, investiția fiind în derulare. La Coplean se află în fază de finalizare canalizarea, astfel de lucrări  de gospodărie comunală  fiind planificate și în celelalte sate componente. În acest an vor fi continuate și reparațiile de drumuri în toate localitățile rurale aparținătoare comunei Cășeiu, în cursul anului trecut astfel de lucrări fiind realizate la Cășeiu și Urișor.

Am tras cu ochii și prin gospodăriile țărănești din satele comunei Cășeiu, unde oamenii pregăteau deja răsadurile pentru însămânțările și plantările de primăvară. Să nu uităm, Cășeiu a fost etichetat mereu un renumit bazin legumicol, de unde se aprovizionează piața Dejului.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut