În ajutorul celor nevoiaşi – Iniţitiave de suflet „cu ecou”

După cele două proiecte sociale lansate anul trecut – Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și Casa de oaspeți „Sfântul Ilie”.  Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca are în vedere un program special pentru copii. 

Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” de pe strada Bisericii Ortodoxe nr. 10 a inaugurat, în vara anului 2019, Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și Casa de oaspeți „Sfântul Ilie”. Cele două proiecte au fost realizate prin reabilitarea unui imobil parohial. De la deschidere, la Casa de oaspeţi au fost cazate gratuit, 120 de persoane – rude ale bolnavilor care se tratează la spitalele clujene- în timp ce la cantină, 18 persoane beneficiază, în acelaşi regim, de masa de prânz, de luni până vineri. Cei care primesc hrană sunt persoane aflate în dificultate, cu venituri lunare reduse sau cu nevoi speciale, şi care necesită tratamente costisitoare. Potrivit lui Cristian Baciu, preot paroh la Parohia Ortodoxă “Sfânta Treime”, un bucătar, un administrator, un asistent social şi o persoană care face curăţenie alcătuiesc echipa care se îngrijeşte de cantină.

Lucrurile nu se opresc, însă, aici pentru reprezentanţii instituţiei, care şi-au propus ca la toamnă să lanseze un program nou, de data aceasta pentru copii. „De la 1 august până în 31 decembrie au fost cazate 120 de persoane la Casa de oaspeţi, în timp ce la cantină, de la 1 octombrie, de când a început acest program, avem 18 persoane care beneficiază zilnic de masa de prânz, de luni până vineri. La Casa de oaspeţi avem patru camere, deci în total sunt 12 locuri, cu baie proprie. Ea oferă găzduire temporară pentru aparţinătorii bolnavilor care vin la spitalele din Cluj-Napoca. Suntem sprijiniţi de personalul medical de la clinicile din vecinătatea noastră care, în momentul în care constată că există persoane ce nu au unde să se cazeze, ne contactează. Încet, încet ne facem cunoscuţi”, a declarat preotul paroh Cristian Baciu.

Alături de cei dragi până în ultima clipă

De cele mai multe ori, aparţinătorii care se cazează la Casa de oaspeţi pentru câteva zile, îşi însoţesc rudele care necesită tratamente la Institutul de Oncologie, şi mulţi dintre ei vor să fie alături de cei dragi până în ultima clipă a vieţii lor.

„Oamenii care apelează la noi pentru cazare  sunt cuviincioşi şi într-adevăr au nevoie să fie ajutaţi. Este o selecţie oarecum de la sine pe care nu trebuie să o impunem.

Marea majoritate a beneficiarilor vin la Institutul Oncologic şi la secţiile din cadrul acestui spital, precum Hematologie. (…) Am avut şi mulţumiri sufleteşti: o femeie din Bacău care a fost cazată la noi avea soţul bolnav, la Institutul Oncologic. Medicii au spus că, probabil, va fi ultima internare a lui, pentru că era într-un stadiu avansat al bolii.

Această femeie a fost alături de soţul ei până în ultima clipă, întrucât a avut posibilitatea să locuiască aici la noi. În caz contrar, ar fi rămas singur, pentru că doamna ar fi trebut să plece acasă. Astfel, cel care şi-a sfârşit viaţa a fost îngrijit până în ultima clipă, iar soţia sa a fost mulţumită că a putut rămâne alături de el până în ultimul moment al vieţii”, a mai spus preotul Cristian Baciu. 

Comunitatea se implică

Cele două proiecte sociale nu oferă doar  sprijin nevoiaşilor şi suferinzilor, ci şi o reală ocazie pentru comunitatea parohială de a aplica învăţămintele Bisericii.

„Am avut mulţumirea ca familii care au avut un deces, atunci când au solicitat săvârşirea unei slujbe de pomenire, au asigurat şi masa de prânz dintr-o zi pentru beneficiarii cantinei sociale şi, în acest fel, familia îndoliată a avut şi mulţumirea sufletească pentru că a putut săvârşi o faptă bună în memoria celui drag”, mai spune preotul paroh Cristian Baciu.

Program after-school pentru copii, la 225 de ani de existenţă

Biserica cu hramul Sfânta Treime a fost construită în 1795, iar timp de 136 de ani a fost singura biserică ortodoxă din Cluj-Napoca.

Acum, la 225 de ani de existenţă, reprezentanţii acesteia îşi propun să inaugureze un proiect special pentru copii. 

„Anul acesta se împlinesc 225 de ani de la construcţia bisericii şi dorim să aniversăm acest lucru prin momentul în care reuşim să finalizăm noua construcţie a imobilului parohial, unde va funcţiona cel de-al treilea program al Parohiei, un program after-school, pentru care va fi asigurată o suprafaţă de 100 metri pătraţi. Este o iniţiativă nouă pentru copiii din clasele primare şi din gimnaziu. Va fi o sală multifuncţională, de 40 metri pătraţi, cu spaţii de odihnă, iar voluntarii de la Parohie se vor ocupa de copiii care se vor înscrie pentru supraveghere şi pentru pregătirea lecţiilor.

Dorim ca prin acest program să ajutăm familiile cu copii care nu pot să achite contravaloarea programului after-school din şcoala unde este înscris copilul, dar şi pe doritorii care vor apela la ajutorul nostru.

Intenţionăm să deschidem acest proiect odată cu începutul anului şcolar, în toamna aceasta”, a mai spus preotul Cristian Baciu.

Citat preot paroh Cristian Baciu:

„Biserica trebuie să răspundă nevoilor din societatea de astăzi.

Tocmai de aceea, pe lângă programul sfintelor slujbe, consider că în mod obligatoriu, trebuie să avem deschidere pentru suferinţa şi nevoile semenilor noştri.

În acest sens, nu cred că ar fi nevoie să amintesc îndemnuri scripturistice în ce priveşte învăţătura Bisericii privind implicarea  în ajutorarea nevoiaşilor.

Totuşi, aş vrea să amintesc îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos din Evanghelia după Matei prin care ne spune: Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi odihni pe voi. În acelaşi timp, suntem îndemnaţi să dăm de mâncare celor flămânzi, să îi primim pe cei străini.

Acestea ar fi şi cele două aspecte care de fapt stau în spatele proiectelor noastre: prin Cantina socială dorim să aducem un sprijin celor care se află  în dificultăţi privind asigurarea hranei zilnice, iar prin Casa de oaspeţi dorim să îi primim pe cei străini, din alte localităţi, pe călători, pe aceia care vin cu cei dragi la spitalele din oraşul nostru”.

Anca M. COLIBĂŞANU

Articole din aceeasi categorie