În a cui competență intră achiziționarea de teste non-invazive pentru depistarea COVID-19 în școli?

În 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie!) au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli, a declarat, duminică, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a explicat că, o primă cauză a acestui insucces major a fost lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide, iar cea de-a doua cauză: „sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind «invazive»/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică” și, prin urmare, nu-și dau acordul pentru testarea în acest fel.

„Soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori)” – a declarat Sorin Cîmpeanu, adăugând că achiziția acestor teste non-invazive „trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical”, iar Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția nici unui tip de test medical.

Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România” – a declarat ministrul Educației.

Totodată, acesta a anunțat că Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile („fără scenarii diferențiate!”), dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiții: respectarea regulilor de protecție sanitară în școli; susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ; testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/ reluarea cursurilor conform scenariilor verde/ galben/ roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai); confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

Dacă, potrivit declarației lui Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția nici unui tip de test medical, potrivit declarației ministrului Vlad Voiculescu, Ministerul Sănătății nu are… baza legală pentru achiziționarea testelor rapide pentru școli!

Adică: în urma declarației lui Cîmpeanu, care își exprima speranța în sprijinul Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu a declarat că „Ministerul Sănătății nu are cadrul normativ pentru a achiziționa teste pentru școli sau pentru orice altă unitate, în afară de unitățile din subordine, iar aceste teste constituie cu siguranță un filtru. Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toții, dar este un filtru, așa încât, dacă oricine dorește să achiziționeze un test sau altul, o poate face, evident. Ministerul Sănătății, repet, nu are baza legală pentru achiziționarea testelor pentru școli, lucrul acesta este cât se poate de clar și comunicat și Ministerului Educației”.

Așadar, e cât se poate de limpede. Toată lumea vrea, dar nimeni nu poate!

Mergeți, copii, la școală, cu curaj!… Doar bunele intenții contează, nu-i așa?

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut