În 2014, municipalitatea a dat 10 milioane de lei pentru susţinerea educaţiei clujene

Decizia Consliului Local, luată la propunerea primarului Emil Boc de a crea pentru elevii clujeni un sistem public de burse şcolare, în măsură să încurajeze excelenţa în educaţie, a scos, anul trecut, din vistieria municipalităţii, zece milioane de lei.

Pe parcursul anului trecut, municipalitatea clujeană a alocat 10 milioane de lei pentru susţinerea educaţiei la Cluj-Napoca. Astfel, în 2014, Primăria a acordat burse şcolare în valoare de 9.205.630,85 de lei sub formă de burse de merit, performanţă, studiu sau sociale. Acestei sume i se adaugă alţi 73.000 de lei acordaţi elevilor clujeni olimpici, precum şi 7.000 de lei tinerilor absolvenţi care au luat nota 10 la examenul de Bacalaureat, totalul alocărilor ridicîndu-se, astfel, la zece milioane de lei.

Potrivit municipalităţii clujene, la mai bine de un an de la implementarea acestui nou sistem, ponderea burselor de performanţă şi de merit este în creştere, fapt care demonstrează implicit creşterea performanţelor şcolare ale elevilor din municipiul nostru. Practic 81,4% din totalul banilor au ajuns la elevii cu rezultate bune şi excelente la Emil-Boc-7învăţătură – bursele de merit reprezentînd 74,42 % din totalul burselor acordate de municipalitate, bursele de studiu 5,77 %, iar cele de performanţă 1,18%. Diferenţa de 18,6 % o reprezintă bursele sociale – importante pentru a asigura accesul categoriilor defavorizate la actul de educaţie.

„Dorim să recompensăm efortul şi dorinţa elevilor de a învăţa, de a se educa, pentru că, viitorul Clujului depinde de acest lucru. Cu cît tinerii noştri vor fi mai instruiţi, cu atît mai mari vor fi şansele lor de acces la un nivel ridicat al calităţii vieţii, precum şi oportunitatea de a dezvolta municipiul în direcţia pe care am identificat-o ca oportună, în urma elaborării strategiei municipiului pentru următorii ani”, subliniază primarul Emil Boc.

Precizăm că bursele de care pot beneficia elevii clujeni ce urmează cursurile cu frecvenţă din învăţămîntul preuniversitar de stat sînt burse de performanţă, burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social. Cuantumul burselor este de 90 de lei pentru bursa de merit, 120 de lei, pentru bursa de performanţă, 70 de lei – bursa de studiu şi 60 de lei – bursa socială.

Bursele de performanţă se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS); s-au calificat în loturile de pregătire organizate de MECTS pentru competiţiile internaţionale; au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale competiţiilor sau concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv ori tehnico-ştiinţific, de nivel naţional, organizate de MECTS.

Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior – respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţămîntului primar, gimnazial, liceal sau profesional; au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale organizate de MECTS; au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale competiţiilor sau concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific, de nivel naţional, organizate de MECTS.

Bursele de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care îndeplinesc simultan următoarele condiţii: au media generală peste 7,00 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa. Precizăm că bursele de studiu sînt revizuite semestrial, în funcţie de modificările intervenite în veniturile nete lunare ale familiei şi în situaţia şcolară a elevilor.

Bursele de ajutor social se acordă următoarelor categorii de elevi înscrişi la cursurile cu frecvenţă din învăţămîntul preuniversitar de stat: orfani de ambii părinţi sau bolnavi de TBC şi care se află în evidenţa dispensarelor şcolare ori bolnavi de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţe renale cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice sau infestaţi cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA, sau care suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap locomotor – pe baza certificatului eliberat de medicul specialist şi avizat de medicul de familie sau de medicul de la cabinetul şcolar -; elevi din mediul rural, care sînt şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucît nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învăţămînt din localitatea de domiciliu; elevi proveniţi din familii care îndeplinesc în mod cumulat următoarele condiţii: nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie; nu deţin terenuri agricole cu o suprafaţă mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane.

Adriana STUPAR

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut