Împotmoliri în „reforma” păcănelelor

Jocurile de noroc ar putea fi scoase în afara localităților, dacă un proiect de lege în acest sens va trece, în sfârșit, de votul deputaților, în perioada următoare. Deși, pentru o asemenea inițiativă, întreaga clasă politică ar trebui să se coalizeze – în loc să vină fiecare partid cu propriul proiect – aceasta este tergiversată, dacă nu chiar blocată. Premierul Marcel Ciolacu dă, însă, asigurări că lucrurile nu stau chiar așa.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, marţi, că proiectul de lege privind scoaterea sălilor de jocuri de noroc în afara localităţilor, aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, nu este blocat şi va trece de votul din Parlament.

El a subliniat că rămâne consecvent opiniei sale, potrivit căreia ‘păcănelele’ nu au ce căuta în mediul rural.

Și reprezentanții USR se declară împotriva acestora, dar vin cu propriile lor inițiative.

Jocurile de noroc au ajuns, din păcate, un flagel social în România ce nenorocește oameni împreună cu familiile lor. Am avut personal oameni în audiență la biroul parlamentar care mi-au povestit tragedia familiei lor prin dependența copiilor, care au ajuns să vândă lucruri din casă pentru a îi juca la păcănele. S-a ajuns la punctul în care doar măsuri legale drastice și cuprinzătoare mai pot redresa situația.

USR are în Parlament un pachet de nu mai puțin de 6 legi ce adresează problema jocurilor de noroc. La nivel național, avem inclusiv o caravană ce discută cu oamenii despre necesitatea de a se lua măsuri în domeniu și susținerea este masivă!

În fața acestei campanii susținute a USR, PSD ce face? Vrea să ia ochii cetățenilor și să avanseze propriul proiect de lege incomplet și deloc acoperitor, pentru a arăta că fac și ei ceva. Atenție sporită, însă, în Parlament pentru că lobby-ul păcănelelor va încerca să anuleze până în ultima clipă orice măsură. Coaliția PSD-PNL să voteze legile USR anti jocuri de noroc, iar această problemă națională se va rezolva!

Împotriva unei dependențe iluzorii ce creează sentimentul fals de câștiguri imediate nu există decât un singur câștigător, mafia pariurilor, și mulți, prea mulți pierzători, clienții lor”, a spus liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

În opinia senatorului USR de Cluj, Cristian Bordei, o astfel de lege este atât oportună, cât și necesară.

„Consider oportună o astfel de lege. Jocurile de noroc creează dependență şi în momentul în care există aceste săli cu păcănele la tot pasul este foarte dificil pentru cineva care cade în această patimă să se  abțină,

Însă o astfel de lege trebuie coroborată cu măsuri stricte contra jocurilor de noroc online, altfel nu facem decât să mutăm acest flagel în online şi să creştem încasările operatorilor de jocuri de noroc online.

Cred că în general trebuie să poată funcționa doar grupat în anumite zone bine delimitate la marginea localitățilo”, a spus Cristian Bordei.

Pe de altă parte, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, crede că politica reală guvernamentală, politica PSD și PNL privitoare la jocurile de noroc este una de susținere a industriei acestor jocuri – implicit de susținere a flagelului dependenței de acestea.

„Știm cu toții ravagiile pe care le face flagelul jocurilor de noroc și importanța eradicării acestuia.

Din păcate partidele guvernamentale susțin această activitate nocivă și, implicit, dramele umane care derivă din această adicție.

În urmă cu una sau două săptămâni, am făcut, timp de mai multe săptămâni la rând, cereri repetate de introducere pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaților a cel puțin unuia dintre proiectele legislative de eliminare sau cel puțin restricționare a jocurilor de noroc din localități – în special a așa-numitelor păcănele.

Am cerut insistent și în mod repetat în Comitetul Liderilor de grupuri parlamentare introducerea pe ordinea de zi a Plenului Camerei în vederea adoptării urgente a 2 dintre proiectele legislative dintre cele 9 aflate blocate în comisiile parlamentare încă din anul 2019, proiecte care înăspresc reglementările legate de amplasarea localurilor unde există jocuri de noroc și legate de reclamele care se pot face la jocurile de noroc.

Am ales cele mai vechi PL – plx 559/2019 – elaborate de fostul deputat Matei Dobrovie – un apărător al vieții și al familiei. Al 2-lea PL propus pentru introducere pe ordinea de zi a fost cel mai recent plx 495/2023 – inițiat de parlamentari PSD…Toate propunerile au fost refuzate de tandemul PSD și PNL. Și-au refuzat chiar propriul proiect.

Mai mult, guvernul, sub semnătura lui Marcel Ciolacu nu susține aceste proiecte, guvernul nu susține nici măcar proiectul PSD!

În același timp și AUR a depus un proiect legislativ pe această temă, care este însă ținut blocat la Senat de către PSD și PNL, care au prelungit nejustificat termenul de adoptare tacită de la 45 la 60 de zile.

Fiecare zi de întârziere a reglementărilor legislative adâncește dependența și duce la noi drame. AUR demonstrează că pune interesul românilor în fața oricărui calcul politic și cere adoptarea urgentă a unui proiect legislativ, indiferent de inițiatori, care să stopeze flagelul jocurilor de noroc”, a spus Alin Coleșa.

Păcănelele n-au ce căuta în mediul rural

Zilele trecute, șeful Guvernului a fost întrebat de presă, despre stadiul proiectului de lege privind scoaterea în afara localităţilor a sălilor de jocuri de noroc, proiect care ar fi „blocat” la Camera Deputaţilor.

„Nu este blocat nimic. Haideţi să lămurim nişte lucruri, Parlamentul cu asta se ocupă, face legi. Au comisii, este o procedură parlamentară, au venit amendamente, se discută, e un lucru normal. Acea legea va trece de Parlamentul României şi de Camera Deputaţilor. Din punctul meu de vedere, rămân consecvent, în acest moment, tot ce înseamnă ‘păcănele’ în mediul rural nu au ce căuta. Vedem abordarea în ceea ce priveşte municipiile şi perioada până când ele vor fi scoase în afara oraşului. Acest lucru trebuie făcut. Este ipocrit să spui că statul român încasează, sau să dai aviz negativ unei astfel de legi tu, Guvern al României, fiindcă încasai un miliard şi ceva de lei. Nu, acei un miliard şi ceva de lei se duceau în gospodăriile oamenilor şi se întorceau înapoi tot la statul român. Deci, e o abordare total greşită, am văzut că s-a tot vehiculat”, a declarat Marcel Ciolacu.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut