„Împănatul boului”- obicei tradițional de Rusalii, la Batin și Mintiu Gherlii

Iubitorii tradițiilor populare sunt așteptați duminică, 12 iunie 2022, de Rusalii, pentru a lua parte la obiceiul „Împănatul boului”, întâlnit doar în Transilvania, și care încă se mai pune în practică în câteva sate din județul Cluj, precum Batin și Mintiu Gherlii. Obiceiul ține de tradiția agrară și de fertilitate și constă în desfășurarea unei adevărate procesiuni pe ulițele satului, având în centru un bou sau o pereche de boi împodobiți cu frunze, flori și panglici colorate.

Manifestarea de la Batin, organizată de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Unguraș, va debuta după slujba de la biserică și după sfințirea holdelor. Apoi, de la ora 14:00 se va desfășura obiceiul propriu-zis, când un bou va fi împodobit cu flori și spice de grâu. După acest moment, alaiul format din fete și feciori va purta „boul înstruțat” pe ulițele satului. Manifestarea va continua de la ora 16:00 cu un spectacol folcloric susținut de interpreții: Elena Rusu, Andreea Carmen Doboș, Ioan Dordoi și invitata specială Ionela Moruțan. Totodată, vor evolua: Ansamblul „Someșul Apahida”, instructori coregrafi Ioan și Victoria Moldovan, Grupul cebenilor – Ioan și Grigore Zegrean din Ceaba, Ansamblul de Dansuri Populare din Unguraș – „Arvalanyhaj” și frații Ioan și Grigore Trif, fii ai satului Batin. Sărbătoarea se va încheia cu un joc tradițional la căminul cultural din localitate, în acompaniamentul unui grup instrumental tradițional.

Obiceiul „Împănatul boului”, care face parte din categoria riturilor de fertilitate și de inițiere, prin care se încerca influențarea naturii pentru ca aceasta să ofere rod pământului și astfel să fie asigurat traiul comunității, va avea loc și la Mintiu Gherlii. Organizat de Primăria și Consiliul Local Mintiu Gherlii, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Asociația „Mugurii Mintiului”, obiceiul propriu-zis va debuta la ora 13:00, pe ulițele satului, iar de la ora 15:00 va continua cu un spectacol folcloric, în cadrul căruia vor evolua: Mariana Deac, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Andreea Socaciu, Cristina Beldean Moșuțan, Mihai Rusu, Bogdan Găbudean, Dan Fodor, Denisa Popovici, Ariana Fodor, Larisa Gurzău, Ovidiu Stan, Lidia Moholea, Alexandra Moldovan, acompaniați de grupul instrumental „Codru de dor”, conducerea muzicală Traian Covrig. Totodată, va fi prezent Grupul „Tradiții Ormănene” din Orman și Ansamblul Folcloric „Mugurii Mintiului”. Spectacolul folcloric, desfășurat pe Stadionul de fotbal din Mintiu Gherlii, se va încheia cu o petrecere în aer liber.

La Mintiu Gherlii, pregătirile pentru „Împănatul boului” începeau cu trei zile înainte de Rusalii, când tinerii din sat mergeau pe câmp și culegeau „pana boului”, o plantă de culoare roz, folosită la împodobitul boului, iar sâmbăta, înainte de Rusalii, se adunau restul florilor necesare. Duminică dimineața, în ziua de Rusalii, tinerii se strângeau la casa de unde urma să pornească boul împănat și pregăteau „pana boului”, podoaba care urma să fie pusă pe fruntea boului. Aceasta era confecționată dintr-un schelet de lemn, format dintr-o vergea de alun îndoită în forma literei U și care era decorată cu florile culese în zilele anterioare. În timpul pregătirii penei, tinerii cântau și spuneau glume, potrivit informațiilor culese din teren de consultantul artistic Claudiu Cubleșan.

După ce era terminată, pana era pusă pe fruntea boului. Alaiul, care urma să meargă în procesiune pe ulițele satului, era format din călăreții care deschideau drumul, boul împănat, ceterașii care cântau și lumea din sat care chiuia și se veselea. Unul dintre călăreți avea legat după cal o roată de car, pe care erau amplasate câteva personaje confecționate din haine vechi: mirele, mireasa, nașii și preotul. Roata, trasă de cal, se rotea, iar personajele dădeau impresia că se „învârt pe după icoane”, exact ca la slujba cununiei.

Ajunși cu boul împănat în mijlocul satului, acestuia i se dădea să bea „o fele de jinars șî una de apă”, potrivit relatărilor sătenilor din Mintiu Gherlii. Fiind sub influența alcoolului, boul intra într-o stare de agitație. Acum era momentul când obiceiul se transforma în ritual de inițiere. Fetele de măritat trebuiau să prindă boul agitat de coarne și să îl stăpânească. „Cea care reușea să facă acest lucru, nu va rămâne nemăritată”, credeau oamenii satului.

Grigore SÂMBOAN
consultant artistic CJCPCT Cluj
Foto: Împănatul boului (cca.1970)/ Arhiva CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut