Imagini din ziua de Paști de la o mănăstire din Apuseni care au devenit viral pe internet

O filmare cu un grup de femei îmbrăcate în straie populare care intră într-o mănăstire la finalul slujbei din ziua de Paști, în timp ce cântă „Hristos a Înviat”, a generat o mare emoție în rândul publicului devenind viral pe internet.

Momentul a avut loc la Mănăstirea Râșca Transilvană din comuna Râșca. În imagini se vede cu grupul de moațe îmbrăcate în costume populare specifice zonei intră în biserică în timp ce cântă „Hristos a Înviat”. La final, cei prezenți în locașul de cult răspund cu „Adevărat la Înviat”.

Mănăstirea Râșca Transilvană a fost înființată, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, în data de 20 noiembrie 2002, ca urmare a inițiativei unui comitet de sprijin, precum și a preoților și a credincioșilor din zonă, care își doreau să aibă pe aceste frumoase meleaguri un loc de reculegere duhovnicească, unde să-și găsească pacea și împăcarea cu Dumnezeu.

Mănăstirea Râșca Transilvană este situată în apropierea barajului de la Beliș-Fântânele, la confluenta drumurilor care unesc județele Cluj, Alba si Bihor, pe locul unde s-au luptat si jertfit mulți dintre fiii neamului romanesc, precum și eroii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În anul 2002, în urma solicitării credincioșilor din aceasta zona, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Bartolomeu, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, au început lucrările de zidire a noii mănăstiri, al cărei hram este Sfânta Cuvioasă Parascheva, prăznuită în data de 14 octombrie.

Proiectul bisericii mănăstirii are ca sursă de inspirație arhitectura religioasă specifică perioadei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, respectiv stilul moldovenesc sau ștefanian. Hramul principal al bisericii este „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, iar hramul Paraclisului aflat la demisolul acesteia este „Adormirea Maicii Domnului”.

În data de 14 octombrie 2018, cu ocazia hramului mănăstirii, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei împreună cu PS Episcop Macarie și cu un sobor de preoți și diaconi au săvârșit slujba de sfințire a bisericii.

În prezent, obștea mănăstirii numără aproape zece monahi, care, aflați sub îndrumarea duhovnicească a părintelui stareț Casian Ioana, prin viața și rânduiala de zi cu zi, păstrează și duc mai departe tradiția sfântă a Bisericii Ortodoxe, respectând regulile monahale și săvârșind zilnic sfintele slujbe.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut