IGSU: Nu lăsați copiii nesupravegheați la scăldat!

În luna iunie a acestui an, apele au luat 35 de vieți. Din nefericire, astfel de tragedii se produc în fiecare vară, dovadă fiind și cele 33 de persoane care s-au înecat în luna iunie a anului trecut.

„Vremea din ce în ce mai caldă îi îndeamnă pe oameni la scăldat, însă, pentru evitarea unor adevărate drame, este foarte important ca scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate pentru înot. În cele multe situații, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul stau la baza unui scenariu dramatic. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă” – avertizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Potrivit aceleiași surse, cel mai important aspect pe care părinții și bunicii trebuie să-l înțeleagă este că nu trebuie să-i lase pe copii nesupravegheați la scăldat.

„Fiecare părinte trebuie să aibă în vedere siguranța copilului. Este foarte important să nu-ți pierzi copilul din câmpul vizual, nici măcar o secundă. Oricât de bine înoată copilul, nu aveți garanția că ceva rău nu se poate întâmpla. Explicați-le copiilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate și consecințele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism” – atenționează IGSU.

În cazul unei situații de urgență, cetățenii sunt sfătuiți să anunțe de îndată autoritățile prin numărul unic de urgență 112. De asemeni, IGSU le recomandă să fie responsabili în preajma apei și să-și învețe copilul să facă la fel, să respecte avertizările privind interzicerea scăldatului și să supravegheze permanent copiii aflați în apă sau în apropierea acesteia.

Pentru evitarea situațiilor care le pot pune viața în pericol, IGSU recomandă cetățenilor să evite scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenții foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci.

„Evitați să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu știți să înotați. Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte. Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare. Nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcții” – sunt alte câteva recomandări ale IGSU.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut