IGSU: Aproape 500 de incendii, în ultimele șapte zile

În ultimele șapte zile, la nivel național, pompierii au acționat pentru stingerea a 473 de incendii, majoritatea produse la locuințe. În urma acestor evenimente, 10 persoane și-au pierdut viața. În același interval de referință, pe timpul situațiilor de urgență gestionate, pompierii au salvat 54 de persoane.

„Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință! Nu întotdeauna intervenția rapidă a pompierilor conduce și la salvarea bunurilor sau a vieții: fie evenimentele sunt observate prea târziu, fie oamenii sunt surprinși în somn sau incendiul se dezvoltă mult prea rapid pentru a mai putea face ceva. Important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor” – atenționează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Aceeași sursă amintește că, pe fondul temperaturilor tot mai scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii sunt principalele victime ale acestor evenimente. De cele mai multe ori, în această perioadă a anului, incendiile sunt cauzate de neverificarea coșurilor de fum și de nesupravegherea și exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire – sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele asemenea.

„Pentru a evita astfel de situații care pot face victime și se pot solda cu pagube materiale, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coșurile de fum cel puțin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile. Apelarea la specialiști, atunci când sesizați probleme la instalațiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenție foarte importantă. Orice improvizație minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni. Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu și un detector de gaz în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții” – recomandă IGSU.

Părinții sunt sfătuiți să nu lase copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai în vârstă să le explice cât de important este să verifice coșul de fum  și să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut