IGI: Peste 100 de străini depistați cu ședere ilegală în România, în ultima săptămână

În urma acțiunilor întreprinse la nivel național, polițiștii de imigrări au depistat, în ultima săptămână, 111 cetățeni străini în ședere ilegală. 31 de persoane au fost îndepărtate sub escortă, pentru 20 au fost emise decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, iar pentru 57 de persoane a fost dispusă măsura de luare în custodie publică, până la returnarea lor de pe teritoriul țării noastre – informează Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

Pentru nerespectarea legislației în domeniul migrației, polițiștii au aplicat cetățenilor străini 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 7800 de lei.

Conform sursei citate, în perioada 25 iunie – 1 iulie, au fost primite peste 1100 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, dintre care 896 au fost avizate favorabil. Totodată, au fost înregistrate peste 1000 de cereri de prelungire a dreptului de ședere pentru diferite perioade de timp. Cetățenilor străini le-au fost emise 1328  permise de ședere temporară și pe termen lung, iar europenilor, peste 200 de certificate și cărți de înregistrare a rezidenței.

Principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit reședința pe teritoriul României sunt angajare în muncă și conexe dreptului la unitatea familiei.

În ultima săptămână au fost primite aproximativ 2000 de cereri de eliberare a unor avize pentru angajarea în muncă, cele mai multe pentru lucrători permanenți, și au fost sancționați reprezentanții a 6 societăți comerciale, cu amenzi în valoare de 59.000 de lei, pentru nerespectarea regimului juridic aplicat străinilor angajați.

În aceeași perioadă au fost înregistrate 117 cereri de azil, solicitanții aflându-se în diverse stadii de procedură. Pentru 167 de solicitanți de azil și 36 de beneficiari de protecție în România polițiștii au emis documente temporare de identitate sau permise de ședere care le atestă reședința în țara noastră. Pentru 27 de cetățeni străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecție internațională – precizează sursa citată.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut