IGI: Migrația forței de muncă străină, tot mai activă

Polițiștii de imigrări au emis, în perioada ianuarie – mai a.c., 8.749 de avize de angajare din contingentul aprobat pentru anul 2019. Dintre acestea, 7.649 au fost emise pentru lucrători permamenți, 695 pentru detașați, 234 pentru ICT, 116 pentru înalți calificați. Cei mai mulți străini sunt din Vietnam, Moldova, Turcia și Nepal.

„Tendința de creștere a numărului avizelor de muncă emise cetățenilor străini a continuat în mod exponențial, în fiecare lună, de la începutul acestui an. Astfel, în primele cinci luni ale anului curent, Inspectoratul General pentru Imigrări a gestionat 10.497 de cereri pentru emiterea avizelor în vederea angajării în muncă sau detașării cetățenilor străini în România. Dintre acestea, 8.749 au fost soluționate pozitiv, 332 au fost respinse, iar 1.426 sunt în curs de soluționare” – informează IGI.

Conform sursei citate, cele mai multe avize solicitate de către angajatori sunt pentru lucrătorii permanenți sau detașați în sectoare de activitate din domeniul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, restaurante, comerț, construcții de nave și structuri plutitoare etc.

„Se remarcă faptul că România devine atractivă și pentru imigranții cu înaltă calificare din țări terțe, posesori de Carte albastră a UE. Cartea albastră a UE reprezintă permisul de ședere temporară ce urmărește să încurajeze imigrarea specialiștilor cu înaltă calificare din țările terțe pentru a răspunde cererii de lucrători calificați în Uniunea Europeană” – precizează IGI.

Conform prevederile Hotărârii Guvernului nr. 34 din 30 ianuarie 2019, privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2019, a fost stabilit un contingent de 20.000 de lucrători. Străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza avizului de angajare/detașare obținut de angajatori în condițiile O.G. nr. 25 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

M. T.

Articole din aceeasi categorie