Iconari clujeni în expoziție la Muzeul Memorial „Octavian Goga”

Vizitatorii Muzeului Memorial „Octavian Goga” se pot bucura în aceste zile de o expoziție de icoane pe sticlă, organizată in colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Cele peste 20 de icoane pictate pe sticlă sunt semnate de patru cunoscuți pictori iconari clujeni: prof. univ. dr. Marcel Muntean, monahia Iustiniana Kiraly, de la Mănăstirea Florești, dr. Teodora Roșca Neacșu și Anda Moldovan. Temele principale așternute cu măiestrie pe sticlă prezintă momente importante din prima parte a calendarului ortodox: „Bunavestire”, „Întâmpinarea Domnului”, „Răstignirea”, „Învierea Mântuitorului”, dar și sfinți sărbătoriți în această perioadă, – Sfinții Constantin și Elena sau Sfântul Gheorghe ucigând balaurul.

Inspirate din stilul diverselor centre de pictură pe sticlă din Transilvania, fiecare dintre lucrările expuse reflectă contribuția personală a autorului, care își lasă o fărâmă din talentul, dar mai ales din sufletul său, în fiecare transpunere a unei teme religioase. Reputatul prof. univ. dr. Marcel Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca este un artist complex, pasionat atât de icoana pestică și pe lemn (pasiune pe care o transmite studenților din cadrul facultății), cât și de desen, gravură, peisaj sau natură statică, lucrările sale regăsindu-se în colecții din peste 12 țări de pe întregul mapamond.

Având două doctorate (în domeniul iconografiei din Transilvania și al artelor plastice), cu participări de succes la numeroase expoziții de pictură pe sticlă în țară și în străinătate, dr. Teodora Roșca Neacșu le transmite studenților pe care îi îndrumă dragostea pentru aceste domenii atât de frumoase.

Monahia Iustiniana Kiraly de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” (Florești) își dedică de mulți ani timpul liber rămas după îndeplinirea îndatoririlor din cadrul așezământului monahal pictării icoanelor pe sticlă, continuând tradiția practicării acestei arte în spațiul monastic. Talentul său a fost recunoscut prin participarea la numeroase expoziții din țară și străinătate.

Distinsă cu numeroase premii, inclusiv la faza națională a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” (Sibiu), Anda Moldovan reprezintă generația tânără de iconari clujeni pasionați de icoana de tip niculean.

Expoziția „Iconari clujeni în expoziție la Muzeul Memorial „Octavian Goga” (Ciucea) este deschisă până în 12 iunie a. c., în sala de expoziție din „Casa Albă” și poate fi vizitată cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut