Iarnă cu concedieri în construcţii, angajări în comerţ şi scumpiri peste tot

Ca în fiecare iarnă, sectorul construcţiilor îşi va diminua activitatea, ceea ce va duce şi la o scădere a numărului de angajaţi

Conform tendinţelor de evoluţie a economiei româneşti pe care managerii le anticipează până în a doua lună a acestui an, în activitatea derulată în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii va înregistra o relativă stabilitate, în timp ce preţurile vor creşte în industria prelucrătoare şi în construcţii, în acest ultim sector urmând să aibă loc şi o diminiuare a numărului de angajaţi.

În cadrul anchetei de conjunctură, realizată de Institutul Naţional de Statistică în ultima lună a anului trecut, managerii din industria prelucrătoare au anticipat pentru următoarele două luni o relativă stabilitate a volumului producţiei, o creştere semnificativă a producţiei uirmând să aibă loc în activitatea de fabricare a altor mijloace de transport. Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o perioadă de relativă stabilitate, însoţită de o creştere moderată a preţurilor de producţie.

Potrivit estimărilor din decembrie, în activitatea de construcţii se va înregistra, în prioada următoare, o scădere a volumului producţiei, care, de altfel, are loc în fiecare an, în această perioadă de iarnă. Managerii din sector apreciază că va avea loc şi o scădere moderată a numărului de salariaţi, însă preconizează o creştere temperată a preţurilor lucrărilor de construcţie.

Managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul anticipează pentru această iarnă o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale va rămâne la nivelul actual. Angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi, susţinută şi de creşterea preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Şi managerii din sectorul de servicii apreciază că cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarea perioadă, care se va regăsi atât în privinţa numărului de salariaţi, cît şi a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor, care se vor menţine la nivelul din prezent.

Reamintim că soldul conjunctural – indicatorul pe care se bazează această anchetă – arată doar percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen economic, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

V.D.

Articole din aceeasi categorie