Hramul primei biserici din Gherla

La sfârșitul săptămânii trecute creștinii armeni din municipiul Gherla au sărbătorit hramul primei biserici. Este vorba de Biserica „Solomon”, a cărei construcție a durat doar un an, în perioada 1723-1724. Frumosul lăcaș de cult a fost edificat înaintea Catedralei Armeano-Catolice „Sfânta Treime” din centrul orașului, fiind primul lăcaș de cult din localitate.

Cu ocazia evenimentului de la sfârșitul săptămânii, biserica s-a umplut din nou de creștini, fiind prezent și un mic grup de armeni din Cluj-Napoca. Slujba în rit armenesc a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, iar Cuvântul Domnului a fost rostit de preotul paroh al Bisericii Romano-Catolice din satul Cornești, comuna Mihai Viteazul, din vecinătatea municipiului Turda, Szőcs Béla, care a vorbit despre importanța sărbătorii Bunavestire în istoria creștinismului. În timpul liturghiei a cântat corul Catedralei Armenești, condus de Molnár Árpád, care a interpretat numai piese muzicale armenești, moment solemn al serii.

Biserica „Solomon” este prima biserică de piatră construită de către armeni, denumită așa după ctitorul ei, Simai Solomon. Amplasamentul a fost decis încă dinaintea trasării planului orașului baroc, cunoscut ca Armenopolis. Ancadramentul de intrare în biserică aparține stilistic Renașterii transilvănene. De o parte și de alta se află statuile Sfinților Silvestru și Grigore Iluminatorul. Biserica este un produs de arhitectură care ne prezintă faza de evoluție la acea vreme a comunității armenești, stabilită deja de trei decenii în Gherla. Lăcașul de cult este vizitat anual de mii de turiști din țară și străinătate.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut