Hramul Catedralei “Schimbarea la Față”

• Depunerea moaștelor Fericitului Iuliu Hossu în sfântul locaș •

La încheierea Sfintei Liturghii Arhierești pe care o va celebra cu ocazia serbării de hram, duminică, 8 august 2021, de la ora 10:30, în Catedrala “Schimbarea la Față”, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, va binecuvânta relicvariul și va depune moaștele Fericitului Episcop Iuliu Hossu în sfântul locaș de pe B-dul Eroilor nr. 10, din Cluj-Napoca.

Relicvariul a fost pregătit în decembrie 2020, în timpul episcopatului Preasfinției Sale Florentin, Ierarhul de vie amintire al Eparhiei de Cluj-Gherla. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, momentul depunerii sfintelor moaște a fost amânat. Acum, la sărbătoarea hramului Catedralei episcopale, credincioșii sunt invitați să participe la momentul de binecuvântare și depunere a moaștelor Fericitului Iuliu Hossu în Catedrală.

Preasfinția Sa Florentin a realizat deshumarea (la Cimitirul Bellu din București) și, la 8 martie 2019, a însoțit întoarcerea unei părți a osemintelor Cardinalului Iuliu Hossu la sediul eparhial din Cluj (conform dorinței sale). În mod providențial, după doar trei luni a avut loc evenimentul istoric, din 2 iunie 2019, al vizitei Sfântului Părinte Francisc la Blaj, pe Câmpia Libertății, unde Suveranul Pontif a celebrat Sfânta Liturghie și Ceremonia beatificării celor șapte Episcopi greco-catolici martiri pentru credință, între care și Episcopul de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu. După beatificare, moaștele Fericitului Iuliu Hossu au fost depuse în sfintele altare la sfințirea bisericilor, atât pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, cât și în afară și, de asemenea, au fost purtate cu venerație în vizitele pastorale și la pelerinajele eparhiale, atât de către Preasfinția Sa Florentin, cât și de către Preasfinția Sa Claudiu, Ierarhul care, în 24 aprilie 2021, a fost înscăunat pe tronul episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Odată cu depunerea sfintelor moaște în relicvariul binecuvântat, Fericitul Iuliu Hossu, Arhiereu de Gherla și de Cluj-Gherla (1917-1970), primul Cardinal al românilor, vestitorul Marii Uniri de la Alba-Iulia, din 1 Decembrie 1918 și Episcop martir pentru credință, va “locui” definitiv în Catedrala în care a predicat, în care s-a rugat și a celebrat Sfinte Liturghii, în anii de înflorire a Eparhiei de Cluj-Gherla (1930-1948). Aici va putea de acum să fie “întâlnit” și îl va asculta pe fiecare pelerin al acestei vieți și va mijloci la Tronul Tatălui ceresc pentru fiecare om care se va opri la relicvariul binecuvântat pentru un moment de venerare și rugăciune.

Cuvântul său, din ajunul trecerii la Cer, se adresează și azi credincioșilor Eparhiei “scumpă sufletului său”, Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, pe care a păstorit-o: „Îmbrățișez pe toți frații mei din Dieceza Clujului și din toată Biserica Unită, îi binecuvântez și pe toți credincioșii. Sărut masa de lucru din biroul meu. Sărut Crucifixul. Sărut pietrele de pe trotuarul pe care l-am călcat mergând la Sfânta Liturghie de la Catedrală. Sărut băncile din Seminar, în care s-au rugat clericii mei. Binecuvântez pe toți care au contribuit la fondul de ajutorare «Frățiorii Domnului», după cum binecuvântez pe toți care au fost ajutați. Binecuvântez pe toți țăranii, din toate protopopiatele, care, îmbrăcați în haine albe, ca și sufletele lor, m-au ascultat cu bucurie și s-au reîntors fericiți la casele lor. Nu i-am uitat pe cărarea suferințelor mele” (Ultimele gânduri ale Cardinalului Iuliu Hossu consemnate de Episcopul Alexandru Todea, Cardinalul de mai târziu).

V. S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut