Hotelul Continental se vinde. Primăria Cluj-Napoca poate exercita dreptul de preemțiune

Curtea de Apel Cluj a respins, apelul formulat de societatea Napocamin controlată de omul de afaceri Ioan Bene la sentința Tribunalului Cluj din martie anul trecut prin care s-a dispus falimentul companie. Decizia este definitivă și executorie, ceea ce înseamnă bunurile societății prinrte care și clădirea Hotelului Continental vor fi scoase la vânzare.

„Respinge apelurile declarate de către apelanta debitoare Napocamin SRL prin administrator special Virgil Pop, apelanta Mixt Logistic SRL, apelanţii Grup Taurus Development SRL, Bene Ioan, Bene Mirela, Bene Raluca Mădălina, Marchiș Liliana, apelantele Unirea SA, Brielle Consult SRL şi apelul incident formulat de apelanta Sabău Gabriela Dorina împotriva sentin?ei civile nr. 602/29.03.2023 pronunţată de către Tribunalul Specializat Cluj în dosarul nr. 120/1285/2019, pe care o păstrează în întregime. Decizia este definitivă şi executorie”, se arată În decizia Curții de Apel  Cluj.

 

Cel mai important bun deținut de NAPOCAMIN este clădirea fostului hotel Continental din Cluj-Napoca.

Hotelul Continental a fost vândut, în 12 mai 2004, de compania cu acealaşi nume către SC Ardeleana SA din Alba Iulia, care avea ca obiect principal de activitate confecţionarea de încălţăminte. Societatea era patronată de omul de afaceri Dorel Tămaş din Alba Iulia. Hotelul avea atunci trei stele şi dispunea de 45 de camere. După tranzacţie, noul proprietar nu a mai investit nimic în imobil, acesta intrând într-un profund proces de degradare. Mai mult, proprietarul a intrat în insolvenţă, iar în acest context lichidatorul desemnat de instanţă a trecut la valorificarea activelor societăţii Ardeleana pentru a putea fi plătite datoriile acesteia.

În 2013, imobilul a fost cumpărat de la Societatea Ardeleana din Albă Iulia contra sumei de cinci milioane de euro de firma SC Napocamin, deținută de omul de afaceri clujean Ioan Bene. Cum societatea clujeană nu avea suficienți bani pentru a achiziționa clădirea Continental a contractat un credit de la Banca Intesa San Paolo iar ca garanție pentru împrumut a fost instituită o ipotecă asupra imobilului. La acea vreme și Consiliul Local Cluj-Napoca a analizat posibilitatea cumpărării clădirii fostului Hotel Contiental de pe strada Napoca în virtutea exercitãrii dreptului de preemțiune, însă în final a renunțat.

După ce a devenit proprietar, Napocamin nu și-a mai plătit ratele bancare față de Intesa San Paolo. Mai mult, firma controlată de Ioan Bene a intrat în insolvență. În acest context, banca a cesionat creanța pe care o avea față de Napocamin către Amco SGA, o instituție financiară al cărei acționar majoritar este Ministerul Finanțelor din Italia.
La rândul său, Amco SGA a vândut creanța contra sumei de 5,5 milioane de euro omului de afaceri clujean Nicu Todea, deținătorul mai multor proiecte imobiliare în comuna Florești. De precizat că garanția pentru această creanță a rămas în continuare clădirea fostului Hotel Continental.

Acum, odată cu declararea falimentului de către Curțea de Apel Cluj, lichidatorul desemnat de instanță va trece la evaluarea și valorificare abunurilor, astfel încât să poată dermara procedura de radiere a firmei Napocamin evidențele Oficiului registrului Comerțului.

În contextual scoaterii la vânzare a Hotelului Continental, conform Legii 422 din 2001 privind monumentele istorice, Ministerul Culturii pin Direcția Județeană de Cultură, Consiliul Județean Cluj sau Primăria Cluj-Napoca pot xercita dreptul de preemțiune pentru a cumpăra clădirea Hotelului Continental.

 

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut