Hotelierii clujeni cer facilităţi fiscale

Reprezentanţii câtorva dintre cele mai mari hoteluri clujene, care au în jur de 800 de angajaţi şi asigură circa 45% din capacitatea de cazare din oraş, s-au reunit pentru a stabili termenii unui memorandum, prin care vor solicita autorităţilor centrale şi locale acordarea unor facilităţi fiscale în contextul pandemiei cu coronavirus.

Avocatul Mircea Pop, care asigură asistenţa juridică a hotelierilor, a prezentat solicitările care vor fi adresate autorităţilor, respectiv amânarea sau scutirea de la plata unor taxe şi impozite. Astfel, autorităţilor locale li se va solicita anularea sau amânarea cu un an de la plata impozitului pe clădiri, iar autorităţilor centrale li se va cere 6 luni de scutire totală de la plata contribuţiilor sociale şi anularea timp de un an a impozitului specific pe care îl achită hotelurile raportat la numărul de paturi pe care le deţine.
Hotelierii motivează aceste solicitări cu situaţia creată în urma pandemiei ce coronavirus, care a dus la scăderea dramatică a încasărilor din industrie. Spre exemplu, Răzvan Ţărmure, directorul hotelului Ramada, a afirmat că în interval de o singură zi a înregistrat pierderi de circa 20.000 de euro, din cauza anulării rezervărilor făcute anterior. Reprezentanţii hotelurilor susţin că în prezent aproape că nu se mai fac deloc încasări şi că se aşteaptă ca această situaţie să se perpetueze. Ei spun că deocamdată mai dispun de rezerve financiare, dar că acestea f fi consumate urgent dacă vor trebui să achite acum toate taxele şi impozitele. Hotelierii mai afirmă că nu doresc să facă disponibilizări de personal, care ar reprezenta costuri la bugetul de stat, deoarece nu ar mai fi achitate contribuţii sociale, iar statul ar urma să plătească ajutoare de şomaj. De asemenea, autorii memorandumului afirmă aceastei iniţiative i se pot alătura şi reprezentanţii altor unităţi hoteliere. Memorandumul prin care se solicită facilităile va fi trimis autorităţilor în momentul în care va fi redactat în întregime.
V.D.

Articole din aceeasi categorie